Vi skal starte med å si: JA, vi har vært kalver vi også! Og fest og moro hører til «kalvetiden».

Men dette fenomenet med Sortlands «nye» festplass her på Selnes handler dessverre om mye mer en russefeiring, forsøpling og det å være kalv.

Det er ikke særlig bra at en av de flotteste turstiene vi har på Sortland og som brukes av utrolig mange, fylles med søppel, knuste flasker og hærverk. Og vi som en av de nærmeste naboene til dette, er glad noen nok en gang setter søkelyset på det.

Bakgrunn: – Det lå strødd tomme flasker, ølbokser, papirposer og engangsgriller etter dem på bakken

Utfordringen er IKKE at unge voksne fester og har det skøy, dette har ungdommer gjort til alle tider, og det er noe som hører våren og ungdomstiden til. Sist helg var det russ, og russen har bestandig feiret denne tiden, og det skal de selvsagt få fortsette å gjøre.

Men i denne saken er det andre utfordringer og bekymringer som Sortlands «nye festplass» har ført med seg. Det vi nevner under er erfaringer fra mange helger med fester her, og spesielt fra de to siste årene.

Trafikk

Festplassen fører med seg mye trafikk inn i et fredelig nabolag med mange småbarn, småveier og hus tett i tett.

Det kjøres med biler, mopeder, traktorer, sykler og ikke minst mange grupper med gående ungdommer som ikke vet helt hvor de skal, og i mange tilfeller heller ikke tar seg bryet med å respektere annen manns eiendom, lekeapparatene til barna og andre ting.

Mange av kjøretøyene har stor fart, skal tøffe seg, kjører med alt for mange i bilen/ på mopedene. De senere årene er også veien gjennom kirkegården og andre skogsveier benyttet for å kjøre inn biler for å spille musikk, etc.

Fredelig nabolag

Det er mange grunner til at folk bosetter seg der man gjør, men de fleste som bor på Selnes bor her fordi man har ett ønske om et fredelig og trygt nabolag, utenfor bykjernen og nært marka.

Når disse festene inntar Selnes, er det ikke lenger fredfullt, mange av oss som bor i området føler seg langt fra trygge.

Når et rolig og trygt nabolag, plutselig endres til ett pulserende sentrumsområde er det ikke rart at både barnefamilier og eldre i området føler utrygghet.

Mindreårige

I mange år har samfunnsalfestene vært samlingstedet og festplassen for ungdommene. Etter at det ble borte, har det vokst opp andre festplasser, og da spesielt her på Selnes.

Det var mange mindreårige som testet alkohol før de var 18 utenfor samfunnsalen også, men der var det bestandig voksne vakter til stede, og som foreldre kunne man enklere både kontrollere og eventuelt hente.

I tillegg var det også en aldersgrense for å komme inn. På Selnes er der ingen aldersgrense, ingen voksne vakter, eller foreldre som følger med.

Og vi som bor her og kjenner til mange av byens barn og unge, ser mye skremmende hver vår og sommer. Vi har mer som en gang måttet hjelpe overstadig beruset unge, stoppet slåssing, hærverk, tyveri, osv.

At man hver helg i denne perioden skal sitte med klumpen i halsen for at det ikke skal skje noe alvorlig med noen av de unge, er ikke noen god følelse, fordi når man har de i «hagen sin» kan man ikke bare sitte å se på.

Så en bønn til alle foreldre, vær ikke naiv, still spørsmål, bry dere! Og ikke minst, der er stort sett aldri en klassefest, avslutningsfest, grillfest eller lignende ved Selnes-elva hvor det IKKE er alkohol og overstadige barn og ungdommer inkludert.

Hærverk

Dessverre skjer det en del hærverk også, kommunen har brukt mye penger og tid i dette område. De har fått laget en flott sti, med benker og broer, slik at eldre, foreldre med barnevogn, syklende barn og voksne, hundeeiere og mange andre mosjonister kan benytte seg av området.

I tillegg er det en populær badeplass ved eleven, der som festene blir holdt. De senere årene har «festdeltagere» blant annet ødelagt benker som er satt ut, trær som er plantet langs veien til kirkegården og mye mer.

Det knuses dessverre også en del flasker langs veiene, på stiene, på jordene rundt og i bade bukten. Dette har medført at hunder har skåret seg på sine lufteturer, barn har skåret seg når de har badet, sykler har punktert og en av byens bønder har fått glass-skår inn på forbrettet til kyrne sine.

Kirkegård

Selnes kirkegård er nærmeste nabo, flere av oss beboere på Selnes har de senere årene sett både biler og festdeltagere benytte kirkegården som snarvei til «festplassen». De siste 16. mai har jo vært den dagen med størst tilstrømming av unge deltagere til festene på Selnes.

Dette er også en dag hvor mange pårørende ønsker å bruke tid til stell på gravene til sine kjære. Dessverre har mange pårørende snudd på parkeringsplassen, siden området har krydd av overstadige ropende ungdommer, biler og høy musikk. Vi snakker nå om tidlig ettermiddag.

Som vi innledet med, vi har alle vært kalver, så vi forstår godt ungdommenes ønske om å feire, feste, utforske og være sammen. Den tiden er utrolig spennende og ikke minst viktig for at ungdommene skal lære, bli trygge og mer voksne.

Så vi ønsker selvsagt på ingen måte å ta dette ifra noen ungdommer.

Men vi har et sterkt ønske om at dette skal foregå i trygge omgivelser, og ikke minst uten så mange konsekvenser som denne festingen medfører her på Selnes.

Det er viktig at folk forstår at vi som får dette helt innpå oss, ikke føler oss trygge og komfortabel med det. Det er viktig å forstå at vi som bor her ikke ønsker å ta ansvar for alle overstadige mindreårige, ikke ønsker å måtte bekymre oss for om det gikk bra med hun som datt i grøften, de som kjørte så fort, dem som er alt for mange på en moped på tur i gjerdet vårt, eller om det gikk bra med dem som havnet i slåsskamp.

Det er viktig at folk forstår at vi ikke lenger ønsker å måtte forklare barna våre hvorfor det i fra tidlig lørdagsettermiddag eller dagen før 17. mai ramler inn ropende ungdommer i fra alle kanter, hvorfor barna ikke får sykle på stien eller bade i bukta.

DET ER VIKTIG AT ALLE FORSTÅR AT SELNES IKKE ER EN FESTPLASS, men et fredfullt boligområde, en kirkegård og et rekreasjonsområde.

Helt avslutningsvis er det verdt å nevne at Politi og kommune er godt kjent med hva som skjer her, og vi håper at de i år tar tak i utfordringene, for nå er det nok.

Med vennlig hilsen,

Beboere på Selnes