Saken om Brattåsen masseuttak har skapt vibrasjoner over mange år. Sist kommunestyremøte var den til behandling, og Høyre stemte for Rådmannens forslag om fortsatt drift av Brattåsen. Dette på bakgrunn av ei omfattende saksutredning, møte med innbyggerne i Hadselhamn seinsommeren 2015 og orienteringsmøte med alle parter i forkant av kommunestyremøtet.

Innlegget er et tilsvar på Njord V. Svendsens innlegg: - Bad Vibe(s) i Brattås-saken

Posisjonen støttet dette, men påla Hadsel Maskin ytterligere reguleringer av drifta. Dette på tross av at Hadsel Maskin allerede drifter i henhold til alle pålagte krav, og har etablert ekstratiltak for å hensynta de omkringboende. Hadsel Maskin tar seg ikke til rette og gjør akkurat som de ønsker.

Å drive masseuttak i Norge er strengt regulert og sorterer under flere lovverk. Hadsel Maskin er en lokal, seriøs næringsaktør som har fått gode skussmål gjennom de undersøkelsene og tilsyn som er gjennomført ifm saken.

Når «bråk» i avisen fører til forskjellsbehandling

Njord V. Svendsen har i sitt leserinnlegg på Vol og i Bladet Vesteraalen trukket frem noen hendelser fra kommunestyremøtet. Han siterer: Lina Vibe: «Dersom en bare bråker nok i avisene, blir en hørt – på bekostning av de som driver næringsvirksomhet i Hadsel»».

Dette sitatet er helt riktig. Jeg sa dette ifm. at varaordfører Kurt Jensen hadde begrunnet posisjonens ulike holdninger til drift i Brattåsen og Bergvik med at folk i nærområde til Brattåsen over lengre tid hadde gitt uttrykk for den ulempen de var påført, via avisene.

Med andre ord: dersom folket i Bergvik hadde «bråkt mer i avisene» ville kanskje næringsaktøren der blitt pålagt de samme ekstrarestriksjonen, og vi hadde oppnådd likebehandling innad i bransjen. Det gjør vi ikke i dag etter flertallets bestemmelser i kommunestyret i Hadsel.

Svendsen hevder jeg er irritert over at folket i Hadselhamn benytter seg av ytringsfriheten sin. Det er skivebom. Jeg er en forkjemper for ytringsfriheten og de offentlige debattene, og utsagnet var rettet mot varaordførerens resonnement.

Et hvert tettsted trenger et næringsliv

Høyre mener at Hadsel kommune skal være en kommune for alle. Innbyggere, som næringsaktører. En levende kommune med et hav av muligheter. Vi tar imidlertid innover oss at enhver kommune, enhver by og ethvert tettsted trenger næringsaktører. Uten private arbeidsplasser vil stedet til slutt dø hen. Det finnes utallige eksempler på dette. Denne kjensgjerningen, sammen med dagens teknologiske utvikling, gjør at Hadsel Høyre kommer til å fortsatt kjempe for næringsliv i Hadsel.

Brattåsen-saken blir også en signalsak for øvrig næringsliv i Hadsel. Hvilke ekstrarestriksjoner må man som næringsaktør kunne forvente seg under Ap- og Sp-styre?

Vib'er

Til slutt må jeg dessverre uttrykke at jeg synes skribent Svendsen går alt for langt i sin avslutning.

Det påstås at jeg «forakter» mennesker i Hadsel. Ordet er sterkt, alvorlig og en ufin karakteristikk av meg som person. Det er så langt fra sannheten som det er mulig å komme.

Brattåsen har skapt vibrasjoner på mange måter, både i ordets rette forstand og i overført betydning. Debatten har vært følelsesladet. Jeg og Høyre har vurdert og diskutert saken gjennom mange møter. Vi er kommet til en annen konklusjon enn hva beboerne i Hadselhamn ønsket, altså avvikling av Brattåsen masseuttak, på lik linje med det store flertall av Hadsels politikere.

- Lina B. Vibe