Avtalen er kapitalens ønske om frie markeder uten innsyn eller påvirkning fra sivilsamfunnet. Internasjonale selskaper vil sikre seg samme betingelser som norske innen alle deler av servicesektoren.

Når avtalen er undertegnet, vil den ikke kunne reverseres uten at Norge blir gjort erstatningsansvarlig. Velferdstjenester som allerede i dag er konkurranseutsatt, barnehage, eldreomsorg, vannforsyning, transport, vil bli omfattet og konkurranseutsatt.

Å konkurranseutsette tjenester er bare mulig når tjenestene er av en viss størrelse. Større kommuner betyr at for eksempel eldreomsorgen i flere små kommuner slås sammen, og slike større enheter er lettere å tjene penger på.

Det er derfor mange som ser med uro på regjeringens råkjør for å slå sammen kommuner. Det er åpenbart at en av regjeringens motiver for kommunesammenslåinger er å gjøre det enklere å konkurranseutsette kommunale tjenester.

Hemmeligholdet av regjeringas forhandlingsposisjon fratar media innsyn og er en stor trussel mot demokratiet.

Lekkasjer fra tyske media viser at TISA-landene må etterstrebe å fjerne nasjonale reguleringer som påvirker kapitalens frie spill. Dette harmonerer dårlig med demokratisk innsyn og politisk kontroll.

Årsmøtet i Nordland Nei til EU oppfordrer derfor Nordland fylkesting til å erklære Nordland for TISA-fri sone.

Årsmøtet i Nordland Nei til EU