Fremskrittspartiets ungdom kom den 25. april med utsagnet: «I en tid der arbeidsledigheten er skyhøy og kronekursen er lav velger fagbevegelsen å streike. Ikke la fagforeninger ødelegge ferien eller forretningsreisen din.» I samme forkastelige innlegg oppfordrer de samtidig til å «velge et alternativ» som de reklamerer som «helt fagforeningsfritt.»

Nei, FpU – det handler ikke om hvorvidt de ødelegger ferien din, det er ikke derfor de streiker. De streiker for bedre lønns- og arbeidsvilkår – fordi alle har rett til rettferdig lønn og anstendige arbeidsforhold! Dere kaller dere et ungdomsparti for folk flest, men dere beviser atter en gang at dere ikke er det.

De ødelegger verken ferien eller forretningsreisen din. De ansatte i denne sektoren sørger daglig for at dine opplevelser skal være på sitt beste. Disse menneskene utfører sitt arbeid døgnet rundt for deg på dine reiser, og de har lik rett på bedre arbeidsvilkår og bedre lønn, som alle andre. Problemet her er at dere i FpU ikke ser dette, dere ser ikke arbeidstakeren bak - bare jobben som utføres. Dere vil i likhet med alle andre få god service, men bryr dere ikke hvordan dette blir gjort.

Fellesforbundet satt i mekling med 11 timer overtid, og arbeidsgiverne avviste kravene om høyere lønn til den medlemsgruppen i Fellesforbundet som ofte har lavest lønn. Streikeretten er utrolig viktig, og vi i AUF støtter de streikende.

Det er tjue år siden arbeidsledigheten har vært så høy som den er nå. Det trengs tiltak, og de skulle helst ha kommet for et år siden. Statsministeren lot være å svare på spørsmål under spørretimen denne uka, og lar heller noen andre svare for seg. I Egersund alene har arbeidsledigheten doblet seg det siste året, blant disse er unge mennesker med den ferskeste utdannelsen, som ikke kommer seg ut i arbeidslivet. Samtidig mener FpU at fagforeningene ikke er annet enn irriterende og plagsomt, når de kanskje er viktigere enn noensinne.

1. mai, arbeidernes dag, markerte millioner av mennesker verden over hvor viktig arbeid til alle er – markeringene foregikk naturligvis her til lands også. Jeg, som mange andre landet rundt feiret og markerte denne dagen. Jeg gikk i tog for fremtidens Norge og for at vi står sammen; for at vi er sterkest da. Jeg håper alle yrkesaktive mødre, fedre, søsken, besteforeldre og ungdommer er med når vi fortsetter kampen i dagene, ukene og årene som kommer. Vi kan ikke akseptere disse dårlige holdningene, og beskjeden er krystallklar: 1. mai er viktigere enn noen gang!

Emelie Johansen, politisk nestleder i AUF i Nordland