Nok en gang står Arbeiderpartiets representanter fra nord i stortingssalen og snakker ned nordområdene og utviklingen i nord. Et håpløst og urimelig utspill. I mangel av egen nordområdesatsing kverner de på gamle forslitte fraser, og prøver krampaktig å etterlate et inntrykk av at denne regjeringen ikke satser på nordområdene. Det hadde vært mer interessant om Arbeiderpartiet heller hadde snakket om hva de selv ønsker å satse på. For mens vi ser mot nord virker det som om Nord-Norgebenken til Arbeiderpartiet er mest opptatt av å se seg tilbake.

Nord-Norge hatt en fantastisk vekst. Innen oljen, innen kunnskap og ikke minst innen marin sektor. Nord-Norge er ikke lenger en subsidiert landsdel, men har blitt en region i vekst og en nasjonal motor innen næringsutvikling. SpareBank1 Nord-Norges konjunkturbarometer har identifisert hele 428 investeringsprosjekter til en samlet verdi av over 410 milliarder kroner fra 2016-2022. Dette kan få enorme ringvirkninger lokalt. At Arbeiderpartiet enda ikke har fått med seg dette er overraskende.

Skal vi ta ressursene i bruk trenger vi en regjering som legger til rette for det. Skaper incentiver som gjør at folk fra bygd og by våger å satse – våger å skape nye arbeidsplasser. Det gjør vi. Regjeringen har styrket satsingen i nordområdene betydelig siden 2013. For 2015 utgjorde regjeringens nordområdesatsing 2,84 milliarder og satsingen er videreført på et høyt nivå også i statsbudsjettet for 2016. Til sammenligning var nordområdebevilgningen i den rødgrønne regjeringens forslag for 2013 på 1,96 mrd. Siden det ser ut som om Arbeiderpartiet ikke har fått med seg hvilke grep disse bevilgningene innebærer, nevner vi gjerne noen av dem her.

Regjeringen fører en offensiv petroleumspolitikk, hvor vi har åpnet for og utlyst oljeblokker i Barentshavet sørøst i 23. konsesjonsrunde. Tilgang på nytt, attraktivt leteareal for olje- og gassutvinning er en bærebjelke for langsiktig aktivitet og verdiskapning i petroleumsnæringen, og dermed sysselsetting. Det lover godt for fremtiden for petroleumsaktiviteten i nord at et bredt mangfold av selskaper nå konkurrerer om nytt leteareal i Barentshavet. Dette vil gi unike muligheter for verdiskapning, vekst og nye arbeidsplasser i Nord-Norge.

I fjor mottok Nord-Norge 20,8 prosent av de statlige riksveiinvesteringsmidlene. Det er fordi vi vet at store avstander preger nordområdene, og at velfungerende transportløsninger er avgjørende for verdiskapning, mobilitet, trygghet og samarbeid over grensene. Dette er også årsaken til at regjeringen har økt det totale samferdselsbudsjettet med 50 prosent siden 2013.

Nordområdene handler også om viktige internasjonale forhold. Beredskapen i nord er styrket gjennom forlengelsen av seilingssesongen for Sysselmannens tjenestefartøy, og en større del av Forsvarets operative aktiviteter har blitt flyttet nordover. Samtidig har vi styrket folk-til-folksamarbeidet med Russland og videreført det gode samarbeidet innen sjøsikkerhet, felles fiskeriforvaltning, miljø og atomsikkerhet. Som arktiske kyststater har vi mange felles interesser. At nordområdene fortsetter å være en fredelig og stabil region, er vi alle tjent med.

I sum har regjeringen styrket satsningen i nordområdene kraftig. Ikke kun i budsjettene, men også i forvaltningen. Vi skal fortsette å drive en aktiv, fremtidsrettet politikk for å omgjøre kunnskap og ressurser til arbeidsplasser og verdiskaping. Vi satser på innovasjon og nyskaping i tillegg til miljø og bærekraft.

Arbeiderpartiet må gjerne fortsette å lukke øynene, men de står da i fare for å overse en positiv utvikling i en landsdel som preges av vekst, innovasjon og fremgang.