Siste fylkesting i Nordland vedtok en høringsuttalelse til samferdselsdepartementet knytta til prosessen med etablering av miljø-og oljevernbase i Vesterålen og Lofoten. I det opprinnelige forslaget fra fylkesrådet som styres av Ap, Sp, Krf og SV er det i første punkt lagt inn følgende: «Det er viktig at dette senteret har kompetanse til å håndtere den økende trafikken inn og ut av Vestfjorden, samt økende petroleumsvirksomhet i nordområdene.» Dette er det eneste stedet i det 7 punkts lange forslaget at lokalisering av oppgavene behandles.

Plassering av basen vil gi mange positive direkte og indirekte utviklingsmulighet for lokaliseringsstedet. Diskusjonen om lokalisering er derfor allerede godt i gang. Det er derfor merkelig at fylkesrådet ville legge så ensidig vekt på trafikken inn og ut av Vestfjorden uten å nevne den store skipstrafikken av store oljetankere og annen skipstrafikk langs yttersida av Vesterålen og Lofoten. Kanskje like merkelig er at heller ikke fiskeflåtenes enorme aktivitet særlig fra kysten av Senja til forbi Lofotodden, er nevnt som argument for baseaktiviteten. Kort sagt kan det vanskelig tolkes på annen måte enn at fylkesrådet fremma argumenter for at basen skal ligge på innsiden av Lofoten.

Rødt har ikke tatt stilling til plassering av basen. Vi forventer at fylkestinget får en ny sak der forslag til plassering blir tatt opp.

I siste fylkesting (april-16) fremma Rødt likevel følgende tillegg til fylkesrådet som presiserte at «basen må ha stort fokus med hensyn til den store skipstrafikken og fiskeflåten langs yttersiden av Vesterålen og i Lofotbassenget.» I det endelige vedtaket støtta heldigvis fylkestinget tillegget med «den store skipstrafikken på yttersiden av Vesterålen», men forslaget om å ta med fiskeflåten fikk Rødts 2 stemmer + 2 fra V,1 fra MDG og 1 fra SV og falt.

Etter Rødt mening må innretning på miljø- og oljevernbasen også ha stort miljøfokus på fiskeflåtens aktivitet og på operativ beredskap i forhold til det.