Nav-reformen gikk langt fra knirkefritt. Nå har støvet begynt å legge seg, og siste effektevaluering viser at Nav hjelper omtrent like mange tilbake i arbeid, utdanning eller over til uføretrygd som man gjorde før reformen begynte. Målet var selvsagt at resultatene skulle bli bedre.

Dette er noe av årsaken til at Høyre/Frp-regjeringen ønsket at et ekspertutvalg skulle se på hvordan Nav kan tilby bedre hjelp. Vi ønsker et Nav som er mer arbeidsrettet, mer fleksibelt og som har mulighet til å følge opp brukerne på en tettere måte.

For å få til det må vi bøte på de rødgrønnes feilgrep, og gjøre viktige endringer.

Det ene vi foreslår er å forbedre garantiordningene for ungdom. Vi ønsker å gå fra tre ordninger som ikke fungerer til én ordning som fungerer. Ingen unge skal måtte vente lenger enn åtte uker på å få nødvendig oppfølging.

I tillegg legger vi opp til et bedre tiltakssystem med mer fleksibilitet slik at politikere bestemmer mindre, mens faglige vurderinger som tas i møtet med brukeren får telle mer. Det er viktig for raskere å kunne hjelpe flere i jobb.

Nav må samarbeide mer med bemanningsbransjen. De sitter på mye god arbeidsmarkedskompetanse og kan bidra til å finne jobb til dem som ikke er så langt fra arbeidslivet, slik at Nav kan prioritere de som er lenger utenfor. Nav etterspør selv større arbeidsmarkedskompetanse, og vi ønsker å legge opp til mer kontakt med det lokale næringslivet.

Samtidig må vi sikre høy kompetanse på alle Nav-kontor. Trenger du hjelp fra Nav skal du være sikker på at de har den kompetansen du etterspør. Det kan ikke være tilfeldig hvilken kunnskap som er på ditt nærmeste kontor, og vi foreslår derfor større Nav-kontorer med bredere kompetanse.

Dette er bare noen av forslagene for å gjøre Nav bedre. Vi har sett for mange eksempler på folk som ikke får hjelpen de skal ha og fortvilte ansatte som ikke har mulighet til å gi den hjelpen brukeren trenger for at vi kan si oss fornøyd med den rødgrønne regjeringens implementering av Nav-reformen.

Tiden er inne for endringer som monner.

Stefan Heggelund (H), stortingsrepresentant