Det har avtegna seg et rimelig klart mønster: De små kommunene ønsker ikke å bli oppslukt i en storkommune. I kommuner som ligger an til å bli senter for storkommunen, er stemninga mer positiv til sammenslåing.

Kommunalminister Jan Tore Sanner vil likevel ikke innrømme at kommunereformen er en fiasko. Det begrunner han med at over 250 kommuner har inngått intensjonsavtaler om sammenslåing.

De mange intensjonsavtalene må være ei fattig trøst. For etter hvert som resultatene av folkeavstemningene har tikka inn, har det vist seg at et stort fleirtall av intensjonsavtalene har vært reine luftslott.

Mange ordførere har åpenbart vært uten kontakt med egen grasrot når de har iscenesatt tilnærma jubelseremonier for signering av slike avtaler. Da er det kanskje ikke så rart at fleire ordførere i ettertid har fått kjenne på bakrusen og har begynt å rope på meir tvang fra Jan Tore Sanner.

Ifølge kommunalministeren vitner de mange intensjonsavtalene om at lokalpolitikerne ser at de står sterkere sammen enn hver for seg.

Etter hvert som andre argumenter for sammenslåing har visna hen, er det påfallende hvordan det å bli sterk, stor og kraftig har blitt hovedargumentet for tilhengere av storkommuner.

Fra ordførerne i Harstad, Narvik og Ålesund hører vi samme budskap: Vi må bli større for å bli hørt i Oslo. Og vi må bli større for å konkurrere med storbyene.

«Kraften av én». Det er tittelen på ei bok av Bryce Courtenay. En episk oppvekstroman om det å måtte stole på sin egen styrke.

Når folk i småkommunene så massivt vender tommelen ned for Sanners kongstanke om storkommuner, handler det nettopp om at de stoler på egen styrke. De lar seg ikke skremme av regjeringas økonomiske tvangstiltak. Og de lar seg heller ikke friste av gulrøttene som samme regjering har presentert.

Ennå er det mange kommuner som ikke har bestemt seg. Men det er neppe noe dristig tips at det vil bli fleire blåmandager enn jubeldager for regjeringa de nærmeste ukene.

Mønsteret er rimelig klart: Kommunene som vil bli det nye senteret i en storkommune, har gjennomgående sagt ja. De andre har sagt nei.

Oddmund Enoksen, Sortland SV