Den kraftigste kritikken mot dette har kommet fra oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets stabsskole. Han påpeker at en syrisk militsgruppe oftest spiller på flere hester og kan skifte side når som helst det måtte passe seg. Forsvarsministeren har innrømt at de har ingen garanti for hva gruppene vil foreta seg etterpå.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen sier til Aftenposten at dette er en pris vi må være villig til å betale, og så slipper han katten ut av sekken:

«Det kan være riktig fordi det er en god begrunnelse i seg selv å støtte våre viktigste allierte. NATO har ingen fremtid hvis ikke de oppfatter alliansen som et velfungerende rammeverk også for disse sikkerhetsproblemene».

Å tekkes USA er altså det viktigste.

Utenriksdepartementets egne jurister bruker ordene «omstridt», «kontroversielt» og «ikke entydig» om det folkerettslige grunnlaget. For å si det i klartekst: Dette er et brudd på folkeretten, men når USA har bedt om det gir vi blaffen.

Rødt mener at verden er avhengig av et prinsipielt forsvar av folkeretten, slik at man ikke fritt kan intervenere i et land med henvisning til terror. Å sende soldater inn i Syria, er prinsipielt det samme som Russland med rette ble kritisert for i Øst-Ukraina.

Syria er medlem av FN. I FN-pakten slår klart fast at medlemslands integritet og suverenitet skal respekteres og at medlemsland i FN skal avholde seg fra trusler om eller bruk av væpnet makt mot et annet medlemsland. Det er bare Sikkerhetsrådet som eventuelt kan vedta militære tiltak. Noe slikt vedtak finnes ikke.

Alliansen mellom USA, hodekapperne i Saudi-Arabia og slavestaten Qatar m.fl. som regjeringa viser til, har ingen forankring i FN eller folkeretten. Det er en selvproklamert allianse under USAs kontroll, og oppfordringer om å sende militære styrker til Syria er ulovlige.

Flertallet i Stortinget har tydeligvis ikke lært noe av katastrofen i Libya. De vrir og vrenger på folkeretten for å tekkes USA. Men det meste USA og vestmaktene har gjort til nå, har økt konfliktene og styrket islamistisk terror.

Opprøret i Syria er nå en stedfortrederkrig hvor Saudi-Arabia, Tyrkia, Qatar og Iran kjemper om innflytelse og makt i et framtidig Syria. Med USA og Russland på hver sin side. Det er ingen grunn til å trekke Norge enda tettere inn i denne krigen.

Norge må heller støtte opp om fredssamtalene i FN-regi, og slutte å sende våpen og militærmateriell til land som forsyner IS, Nusrafronten (al-Qaida i Syria) eller andre terroristgrupper i Syria med våpen.

Gunnvald Lindset, leder i Rødt Nordland