Nord-Norge har utviklet seg til å bli en region i vekst og en nasjonal motor innen næringsutvikling. Vi har ført en politikk for å sikre at landsdelens fortrinn kan tas i bruk og et av de siste grepene er tildelingen av leteområder i 23. konsesjonsrunde. Det symboliserer et helt nytt kapittel i norsk petroleumsnæring.

Skal vi ta ressursene i bruk er det viktig med en regjering som legger til rette med incentiver som gjør at folk fra bygd og by våger å satse – våger å skape nye arbeidsplasser.

Det gjør denne regjeringen. Det satses nå historisk på utbygging og vedlikehold av veger, det bygges rekordmange studentboliger og forskningen styrkes betydelig.

Oppdrettsnæringen får økt og forsvarlig vekst, sjømatproduksjonen blir en solid motor med ytterligere stort potensial, mineralnæringen får bedre rammevilkår, reiselivsnæringen går så det suser og for første gang på 20 år åpnes det nå for oljeleting i nye områder.

Dette vil ha stor betydning for Nord-Norge, og det vil trygge fremtidige inntekter for velferdsstaten. Tilgang på nytt, attraktivt leteareal for olje- og gassutvinning er en bærebjelke for langsiktig aktivitet og verdiskapning i petroleumsnæringen, og dermed sysselsetting. Barentshavet åpner for nye store muligheter og interessen fra industrien viser at norsk sokkel fortsatt er attraktiv.

De første boringene planlegges allerede neste år. Det er ingen tvil om at vi går spennende tider i møte. Dersom selskapene treffer vil det ha stor betydning for å videreføre veksten i nord.  Dette vil gi unike muligheter for verdiskapning, vekst og nye arbeidsplasser i Nord-Norge.

Samtidig har regjeringen styrket folk-til-folksamarbeidet med Russland og videreført det gode samarbeidet innen sjøsikkerhet, felles fiskeriforvaltning, miljø og atomsikkerhet. Som arktiske kyststater har vi mange felles interesser. Vi er alle tjent med at nordområdene fortsetter å være en fredelig og stabil region, særlig når det legges til rette for økt aktivitet.

For å stimulere til økt vekst i nord har regjeringen økt nordområdebevilgningene med 30 % siden tiltredelsen. Det er gledelig å se at dette gir resultater. I sum har regjeringen styrket satsningen i nordområdene kraftig.

Ikke bare gjennom budsjettene, men også i forvaltningen. Høyre skal fortsette å drive en aktiv, fremtidsrettet politikk for å omgjøre kunnskap og ressurser til arbeidsplasser og verdiskaping. Høyre og regjeringen satser på innovasjon og nyskaping i tillegg til miljø og bærekraft  –  vår landsdel har en positiv vekst og preges av optimisme, innovasjon og fremgang – og det er vi som representerer denne landsdelen stolte av.

Stortingsrepresentanter for Høyre i Nord-Norge: Margunn Ebbesen, Odd Henriksen, Regina Alexandrov, Kent Gudmundsen og Frank Bakke Jensen