18. mai tildelte regjeringen 10 nye letetillatelser til oljeleting, deriblant 3 i helt nye områder av Barentshavet, områder som er livsviktige for livet langs kysten. Dette er galskap.

Det er galskap i en tid hvor vi må redusere utslipp, ikke skape nye, dersom vi skal klare å oppfylle målet om at verden ikke skal øke temperaturen med mer enn 1,5 grad.

Det er galskap i en tid hvor vi trenger å forandre retningen til norsk økonomi, fra sterk oljeavhengighet, til en mer mangfoldig økonomi basert på fornybare ressurser.

Og det er galskap å starte oljebrønner i et risikofullt havområde som vi har ingen erfaring med fra før. Barentshavet utgjør 7% av havet i Arktis men huser en betydelig større andel av de viltlevende marine ressursene. Det er rett og slett et av verdens mest produktive hav for fiskeri og fornybare ressurser, og er selve grunnlaget for Norges kjernenæringer og kystkultur.

Jeg klarer ikke å forstå hvorfor Norge skal bruke mange milliarder på letevirksomhet helt oppe ved iskanten når vi i stedet kunne brukt pengene til å utvikle industri og næring på land og langs kysten. Paradoksalt nok vil denne ødeleggende virksomheten i nordområdene være den desidert største enkeltsatsingen i regjeringens nordområdestrategi.

Én letebrønn koster omkring én milliard. Bare i de mest kontroversielle områdene helt oppe ved iskanten er oljeselskapene forpliktet til å etablere 5 letebrønner i løpet av de neste tre årene. Med de gunstige avskrivingsreglene for oljeindustrien koster dette norske skattebetaler 3,9 milliarder kroner. Til og med den mest ihuga oljetilhenger bør stille seg spørsmålet om dette er riktig bruk av penger i den situasjonen vi er i nå.

Det er ikke i Nord-Norge arbeidsplassene av denne virksomheten vil komme. Det er i beste fall Sør-Vestlandet, og ellers utenlandske leteselskaper. Mens Nord-Norge har svimlende lite å vinne på denne satsingen, er det Nord-Norge som vil bli rammet hvis ulykkene inntreffer. Vi taper uansett.

For SV er det et stort tankekors at verken KrF eller Venstre allerede har satt ned foten og sagt at regjeringen ikke lenger har deres støtte dersom dette gjennomføres. Slik gir de utviklingen passiv støtte, en utvikling som er skadelig for både klima, miljøet langs iskanten og for næringene i Nord-Norge.

SVs strategi i nordområdene og i Nord-Norge er diametralt motsatt. Vi vil bruke de store pengene på næringer og industri basert på fornybare ressurser. Våre havområder er velsignet med enorme muligheter som kan høstes uten at det svekker klima og miljø. Vi må bruke disse mulighetene til å skape verdier langs kysten og for folkene som bor der, ikke langt til havs, for å stimulere oljeselskaper og en næring som ikke er Norges fremtid.

Torgeir Knag Fylkesnes, SVs næringspolitiske talsperson