Vi kan berolige både Dagfinn og innbyggerne med hverken ordfører eller Lødingen AP har behov for å drive feilinformasjon, det er faktisk ett av de punktene som vi prøver å kvalitetssikre.

Når det gjelder havbruksfondet ser vi imidlertid at vi med fordel kunne brukt kildereferanse, det er som regel enklere å forholde seg til. Legger derfor ved referansen her; https://www.regjeringen.no/contentassets/9822a8992c9e426b8df3a0a1af8b8fbd/horing-av-forslag-til-innretning-pa-havbruksfondet.pdf.

Her fremkommer det i vedlegg 1 hvilket beløp Lødingen kommune vil få, ved ulike provenyer på fondet (3,186489 mill. kr. ved proveny på 500 mill, som er laveste alternativ). Og selvfølgelig; hvis Nærings og Fiskeridepartementet selv har feilinformert og/eller lagt ut feil tall, ja da har vi også vi gjort det siden det er disse tallene som er brukt. (Men vi vet at det ikke er konkludert endelig mht innretningen av havbruksfondet).

Eiendomsskatt; Både Frp og H har i folkemøter klart og tydelig erkjent, og akseptert at eiendomsskatt vil komme som en konsekvens av kommunesammenslåing, dvs 5,25 promille på boliger og næringseiendommer i Vågan, mens Harstad har 7 promille på næring. Og at heller ikke Lødingen vil klare seg uten eiendomsskatt, om vi skal stå alene.

Vi utfordrer Dagfinn Olsen å fortelle Lødingens befolkning hva han egentlig nå mener; Er det slik at han er villig til å akseptere hhv 5,25 og 7 promille eiendomsskatt på næring dersom vi slås sammen med Vågan eller Harstad, men kommer til å stemme mot en eiendomsskatt i Lødingen som vil ligge på ca 50- 60 % av dette nivået, dersom vi fortsetter som egen kommune? (det er denne summen på 3-4 mill som vi har lagt til grunn i artikkelen i Blv).

I det første tilfellet vil det være den nye kommunen som disponerer disse inntektene, i det andre tilfellet er det Lødingen kommune selv.

Og det kan jo være interessant å få vite konkret hvilke stillinger i kommunen (av drøye 30 i administrasjonen og på rådhuset) som Dagfinn Olsen mener vil bli videreført i ny kommune, eller sagt på en annen måte; som han dermed garanterer arbeid i den nye kommunen? Dersom man nemlig skal bruke inndelingstilskuddet til infrastruktur, blir det lite igjen til å beholde kommunale/administrative stillinger fra begge kommuner i omstillingsperioden (eller som noen har sagt det; fjerning av kommunalt byråkrati er jo nettopp hensikten med kommunereformen).

Vårt regnestykke på 8-10 mill. i merinntekter, består altså av 2,5 i økte rammetilskudd, 3-4 mill i eiendomsskatt og 3 mill fra havbruksfond, enkelt og greit. Og vi har IKKE tatt med økte inntekter fra bosetting i dette regnestykket, nettopp fordi vi nå har økt innsatsen på integrering i form av flere stillinger på NAV, Integreringskontoret og voksenopplæring

La oss også nevne at av engangsstøtten/reformstøtten på 25 mill. vil Lødingen i hht intensjonsavtalen få 1,425 mill, Vågan 6,075 og fellesnemnda (ny kommune) vil disponere 17,5 mill.

Lødingen AP,Atle Andersen