I lørdagens VA ble foreldre, barn, ansatte, eldre, pårørende og politikere fortalt at det ble gjort funn av radon ved skolene på Stokmarknes og Melbu, Stokmarknes Barnehage og Innlandet Alderssenter i 2014. «Ingen» visste, ingen informerte.

Radonkonsentrasjon måles i becquerel. I 1986 skjedde verdens kanskje mest alvorlige atomkraftulykke i Tsjernobyl. Norge var det landet utenfor Sovjetunionen som opplevde mest radioaktivt nedfall etter ulykken. Jeg ble 10 år i 1986. Jeg var at becquerel omhandler radioaktivitet. Bequerel får bjellene til å ringe.

Men bjellene ringte ikke i kommunens forvaltning. Ingen tenkte at radonkonsentrasjoner som omtales som alvorlig var viktig å informere Hadsel-samfunnet om. Ingen tenkte at dette bør gås nærmere i sømmene. Ingen tenkte at de direkte berørte burde få vite hvilken risiko de var utsatt for hver dag, og ett av spørsmålene er selvsagt- over hvor lang tid? Ingen tenkte at politikerne burde informeres slik at man kunne reagere og stille ressurser tilgjengelig. Man agerte som Sovjetiske myndigheter etter Tsjernobyl-ulykken, man var tyst.

Men noen i Hadsel kommune mottok informasjonen og iverksatte nye målinger. Radonnivåene ble målt lavere, og man kunne iverksette enklere tiltak. Man fant en enkel løsning uten noe «styr», virker det som.

Kommunestyret har nylig debattert en interpellasjon fremmet av Hadsel Høyre hvor man stilte flere spørsmål knyttet til forholdet ledelse – ansatte. Interpellasjonen hadde utspring i kritikken som er fremmet av ansatte i helse- og omsorgssektoren, og ble fulgt opp av et forslag om å la en uhildet part vurdere organisasjonen. Forslaget skal behandles i neste formannskapsmøte.

Nå er vi gjort kjent med en organisatorisk fortielse av alvorlige funn som berører mange innbyggere i Hadsel. Saken sorterer under Teknisk avdeling, og det er svært vanskelig å forstå hvorfor informasjonen ikke kom ut. Ukultur, kunnskapsmangel, andre motiver? Saken føyer seg dessverre inn i en rekke av saker som svekker folks tillit til vår lokale forvaltning.

Jeg forventer at Ordføreren tar tak i saken på mandag morgen. Jeg forventer at kommunestyret får en grundig orientering, og en egen sak til behandling. For vet vi egentlig omfanget av dette? Og jeg forventer at formannskapet støtter Høyres forslag til vedtak – en uhildet vurdering av organisasjonen og forholdet ledelse - ansatte er åpenbart helt berettiget.

Vi må være sikre på at bjellene ringer når de skal!