Heimevernet er sterkt redusert over flere år, og vi er faretruende nær at vi ikke lenger har et landsdekkende heimevern.

Og da har vi heller ikke et landsdekkende forsvar. Dermed slites også båndet mellom folk og forsvar. Forsvarsviljen settes på spill, og da svekkes forsvarsevnen.

Regjeringen foreslår å ta ytterligere 7000 HV-soldater ut av en struktur som allerede er mer enn halvert på få år. Med nedlegging av HV-distrikt 11 i Møre og Romsdal oppgis i realiteten HV som en reelt landsdekkende territoriell styrke.

Vi velger å ta utgangspunkt i at Heimevernet er et viktig tryggingsinstrument. Den militære, operative verdi er bare én side av HVs verdi.

Vi må heller ikke glemme at Forsvaret er blitt svært lite, det er fjernere fra folks hverdag og bevissthet, og må sikre at det fortsatt er nære bånd mellom folk og forsvar.

Det er en forutsetning for forsvarsviljen. Og uten den – i folket – svekker vi forsvarsevnen. Denne dimensjonen skal vi også ta med oss i den videre diskusjonen om HVs størrelse og struktur.

NOF-lederen er også tydelig på at Sjøheimevernet ikke uten videre kan legges ned. – Vi trenger å styrke sikkerheten langs kysten, og SHV kan også i framtida spille en viktig rolle.

Norges Offisersforbund er klar på at Heimevernet er en viktig demokratisk ressurs, i tillegg til å være en militær kapasitet.

Vi mener også det er betimelig å diskutere den operative innretting av HV. Forslagene fra Forsvarssjefen, som regjeringen har fulgt, om å styrke innsatsstyrkene er bra. De trengs, også med tanke på terrortrussel, og de trengs ikke minst i og rundt de store byene.

Det må være rom for at HV både får en tydeligere og skarpere rolle som forsterkning for Politiet, og som en militær kapasitet innad i Forsvaret. Vi trenger et sterkt, lokalt forankret heimevern, og må heller styrke enn svekke det. Så får vi diskutere hvordan det best kan styrkes.

NOF mener det bl.a. må vurderes om innsatsstyrkene, eventuelt andre spesielle avdelinger i HV-strukturen, kan gis skarpere oppdrag, inklusive bekjempelse.

Samtidig er vi tydelige på at Hæren og Heimevernet er og må bli to forskjellige styrker i Forsvaret.

De er begge deler av landforsvaret, men har ulike oppgaver og forutsetninger. Vi noterer at regjeringen vil gjennomføre en utredning om vårt framtidige landforsvar. Hvis det anses nødvendig, så greit, men hvis det er en manøver for å slå sammen Hæren og Heimevernet er vi på vakt.

Egil André Aas, leder i Norges Offisersforbund (NOF)