Det britiske folk har gitt en tydelig avvisning av ambisjonene om å bygge et Europas forente stater, som undergraver folkestyret i Europa. Med en god valgdeltagelse på 72 prosent, den høyeste i en nasjonal avstemning siden 1992, har nesten 52 prosent av britene stemt for "leave".

Det britiske folk har gitt en tydelig avvisning av ambisjonene om å bygge et Europas forente stater, som undergraver folkestyret i Europa.

Dette er første gang et land melder seg ut av EU. Grønland forlot EU i 1985 etter å ha fått økt grad av selvstyre, men Danmark er som kjent fortsatt medlem. Nei til EU forventer at det britiske «leave» vil inspirere en mer grunnleggende debatt om EU i unionens medlemsland. Det er Europa og demokratiet tjent med.

Før EU-medlemskapet i 1973, var Storbritannia med i frihandelsforbundet EFTA, som omfatter Norge, Sveits, Island og Liechtenstein. EFTA er et rent mellomstatlig samarbeid, og Norge har i dag mesteparten av våre internasjonale handelsavtaler gjennom EFTA. Et EFTA+ med Storbritannia vil være en betydelig økonomisk allianse.

Sveits og Norge er EUs fjerde og femte største handelspartnere. Storbritannia har vært EUs nest største nasjonale økonomi.

Storbritannia skal nå forhandle med EU og komme frem til en avtale innen to år etter forhandlingsstart. Det følger av Traktaten om den europeiske union artikkel 50. Avtalen som EU-rådet og Storbritannia forhandler frem, skal inneholde rammene for Storbritannias fremtidige forhold til EU.

Norges solide situasjon utenfor EU var et tema i den britiske folkeavstemningen. Norge var et viktig eksempel på at statsminister Camerons påstander om tapte arbeidsplasser og nedgangstider utenfor EU var skremsler. Samtidig er også EØS-avtalens demokratiske underskudd godt kjent for britene, og det er derfor usannsynlig at Storbritannia vil søke seg til EØS.

Mest sannsynlig er det at Storbritannia inngår en eller flere handels- og samarbeidsavtaler med EU. Det som gjerne kalles den sveitsiske modellen, men med et innhold tilpasset Storbritannia og EUs gjensidige interesser og ønsker.

Dette er en avtalemodell uten automatisk innføring av nytt regelverk og uten noe overvåkingsorgan eller domstol. En britisk handelsavtale med EU vil være spikeren i kista for påstanden om at det ikke finnes alternativer til EØS-avtalen.

Nei til EU mener regjeringen bør ta initiativ til samtaler med Storbritannia om samarbeid i EFTA.

Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU