I sommer vil mange oppsøke fjellene i fylket vårt. De fleste får gode opplevelser i norsk natur, men Røde Kors ser en økning i antallet ulykker forbundet med aktivitetene. Derfor tilbyr vi her råd om hvordan du kan forberede deg på fjellturen.

Røde Kors i Nordland har hittil i sommer hatt flere oppdrag, der frivillige letemannskaper har rykket ut for å hjelpe personer som har skadet seg i fjellet eller som er blitt overrasket av uvær.

Beredskap handler om å være forberedt, å være klar.Personlig beredskap handler om å ha kunnskap, ressurser og evne til å redde seg selv eller andre gjennom en krise.

Nordland Røde Kors oppfordrer derfor både utenlandske og norske turister, samt vanlige turgåere til å planlegge turen og sette seg inn i fjellvettreglene, www.ut.no/fjellvettreglene.

Fjellvettreglene er like aktuelle om sommeren som resten av året.

Her er noen tips om hva du kan gjøre for at turen din skal bli en positiv opplevelse:

  • Husk at det kan bli kaldt og dårlig vær også om sommeren, så vær forberedt på dette og pakk med deg ekstra klær og mat når du legger ut på tur

  • Fjellturens lengde må tilpasses form, erfaring og det utstyret du har med. En god turer tur-retur

  • Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

  • God planlegging og gode vurderinger er viktig, men ingen skal være redde for å be om hjelp om de blir utslitt eller uhellet først er ute.

  • Skulle uhellet være ute, kan fargerike klær bidra til at du blir funnet raskere. En refleksvest kan ellers være nyttig å pakke med i tursekken. Med farger og refleks blir det lettere for letemannskap å finne deg.

  • Barn: Vi oppfordrer foreldre til å fortelle barna sine at dersom de går seg bort, bør de holde seg i ro og ikke vandre-da er de enklere å finne.

Jan-Ove Edvardsen, leder for distriktsråd hjelpekorps i Nordland