Dersom du stiller deg ved vinduet en dag, hva ser du? Kanskje er ikke omgivelsene like estetisk tilfredsstillende over alt, det hender det ligger søppel på gaten som ingen har brydd seg om å plukke opp. En liten tanke om at du selv kanskje skulle ha plukket det opp streifer innom, men går du ut og rydder opp?

Det skal ikke så mye til. Du kunne plukket en hermetikkboks og naboen den neonfargede plastposen. Men det norske samfunnet består ikke bare av det vi kan se, det handler også om hva vi opplever når vi går ut døra og kommuniserer med andre mennesker. Det finnes mange typer søppel, i overført betydning. Vi snakker ikke om materielle gjenstander, men heller om holdninger og talemåter vi ikke ønsker i samfunnet vårt. Akkurat som søppel, slenger vi omkring oss med dem daglig, uten å tenke på hvem de kan ramme eller hva som kan bli konsekvensene.

Vet du hva noe av det vanligste søppelet vi sprer rundt oss daglig er? Og da tenker jeg ikke på plast, jeg tenker på en av Norges mest brukte skjellsord «homo», eller hvis du vil; «jævla homo». Å bruke andres seksuelle legning som skjellsord fremmer tanken om at dette er galt. Det er noe stygt. Like ille er det når vi bruker ordet «jøde» som skjellsord. Hvordan bli kvitt søppel? Du kan først og fremst selv kaste mindre, så kan du ta ansvar og rydde opp etter andre. Ofte vil det å minne mennesker på konsekvensen av det de gjør og sier, få dem til å tenke seg om en ekstra gang.

På en skala fra 1 til 10, hvor riktig det hadde vært om naboen hadde dumpa matavfallet fra forrige uke på trappa di? På en skala fra 1 til 10 hvor riktig det er å bruke ordet «Jævla Homo»? Hvor riktig det er å bruke den seksuelle orienteringen, identiteten til noen som et skjellsord? Du trenger ikke dele med noen hvor på skalaen du havnet på noen av spørsmålene, men jeg ber deg være bevist på hvor du plasserte deg. Jeg ber deg være bevist på holdningene dine. Går du ut og rydder opp?