Omlegginga til DAB, og nedlegginga av FM-nettet, innebærer store kostnader for lokalradioer landet over. Ifølge Ted Ivar Paulsen i Radio Bø, er den totale prislappen på utbygginga av DAB-nett i Vesterålen om lag 3 millioner kroner.

Da kommer de 600.000 kroner til planlegging og starten på utbygginga, godt med.

- Det er en flott sum, og vi er veldig glad for at vi fikk de pengene. Det er en god start, sier Paulsen til VOL.

Les også: Vil slåss for å bevare lokalradioen

Ånstadblåheia og Storheia først

I august kommer en teknisk konsulent fra Lokalradioforbundet til Vesterålen for befare en del sendemaster i regionen.

- Deretter vil vi sette oss ned med han for å gjøre en vurdering på hvor vi skal starte utbygginga. Storheia og Ånstadblåheia er antakelig bra steder å starte. Fra de sendemastene når man en del folk, sier Paulsen.

Les også: Full politisk støtte til Radio Bø

Målet er å ha to DAB-sendere på lufta allerede før jul.

Neste utbyggingstrinn blir ei sendemast i Bø.

- Selv om vi er en radio for hele Vesterålen, er det noe spesielt med Radio Bø og bøfjerdinger, sier Paulsen.

Må bytte utstyr

Ingenting av det gamle FM-utstyret kan brukes ved omlegging til DAB. Ikke bare må lytterne bytte ut radioene sine i biler og hjem, men utstyr i studio, senderne på antennemastene og kabler må byttes ut.

Les også: DAB gir store kostnader for Radio Bø

Enn så lenge har Radio Bø imidlertid drift på FM-nettet ut 2021. Det er i det store byene og de riksdekkende kanalene som går over til DAB i første omgang.

- Vi vil oppfordre lytterne til å beholde sine FM-radioer enn så lenge. I alle fall om de vil høre på Radio Bø, sier Paulsen.

Høyere driftsutgifter

Med DAB-nettet trenger hver sender en kabel som går inn til studio, i motsetning til med FM-nettet, der en sender kan sende til den neste. Det betyr større månedlige utgifter for Radio Bø.

- Vi må se at ikke månedlige utgifter tar knekken på oss, men vi gir det en sjans, og satser. Frem til nå har vi sittet på gjerdet og ventet. Når vi nå har fått støtte i år, som må brukes i år, hiver vi oss rundt, sier Paulsen.