Samtidig flyttes helikopter fra Bardufoss til den nedlagte flystasjonen på Rygge.

Og når Stortinget ved forrige behandling valgte å legge ned Norges beste kampflybase, Bodø Hovedflystasjon, tegner det et usikkert bilde for muligheten til å ta i mot allierte forsterkninger ved en eventuell krisesituasjon i fremtiden.

For Bardufoss flystasjon vedkommende kan dette i utgangspunktet synes udramatisk. Men erfaringer fra tidligere endringsprosesser i Forsvaret gjør meg bekymret på Bardufoss flystasjons vegne.

Når man velger å flytte helikoptrene til en allerede nedlagt flystasjon, sier min intuisjon at her ligger det an til en foreslått nedleggelse ved neste anledning.

For Andøya flystasjon betyr forslaget at det blir enda mer krevende å klare å løse oppdragene fremover. Allerede i dag er det store utfordringer på ressurssiden for å løse oppdragene.

Etter at Forsvarssjefen i sitt militærfaglige råd foreslo en terminering av norsk luftbåren anti-ubåtkapasitet har personell søkt beordring til andre funksjoner.

Regjeringen valgte derimot å bevare denne kapasiteten, men ønsker å flytte den til Evenes. Dette skaper nye utfordringer ved at et lite, men svært kompetent, fagmiljø på Andøya skal drifte parallelt på Andøya, samtidig som det forberedes flytting til Evenes.

Dette kan vise seg å bli vanskelig, og vi kan stå i fare for å miste en viktig militær kapabilitet i en lengre periode.

Tidligere Bodø Hovedflystasjon er fremdeles den basen med best utviklet infrastruktur for å operere kampfly. Når den er lagt ned og ikke lenger er en ressurs for Forsvaret vil det bli større utfordringer med å plassere allierte kampflyskvadroner ved baser i Nord-Norge.

Dersom regjeringen får medhold i forslaget om å legge ned Andøya flystasjon fjerner de ikke bare en base for maritime luftoperasjoner. De fjerner også den største og beste basen med kapasitet for mottak av allierte kampfly etter nedleggelsen av Bodø hovedflystasjon.

Evenes flystasjon vil ikke ha mulighet til fullt ut å overta Bodø og Andøyas roller hverken nå eller i fremtiden.

Dette frykter vi vil kunne permanent fjerne muligheten for å kunne motta nok alliert flystøtte i Nord-Norge, med de følger det vil kunne få i en eventuell fremtidig krise.

Med bakgrunn i dette anbefaler BFO Andøya at Stortinget stadfester Bardufoss flystasjon sin rolle som helikopterbase, at de viderefører Andøya flystasjon som base for maritime luftoperasjoner, og endrer sitt vedtak om QRA-base på Evenes, og legger den til Bodø.

Dette vil gi betydelig bedre forutsetninger for å utøve norsk og alliert luftmakt i norsk territorium.

Rune Stave, leder for Befalets fellesorganisasjon, avdeling Andøya