Sortland ILs klare mål foran sesongen 2016 var å beholde plassen. I år var det et hårete mål. For kun de fire beste lagene i divisjonen holder plassen, resten av de totalt tolv lagene må gå veien ned i 4. divisjon.

Tallenes tale akkurat nå er at SIL ligger på 3. plass med 26 poeng. Melbo IL følger like bak, på målforskjell. Mosjøen er laget foran med fem poeng mer. Fra Sortland ned til Sandnessjøen som ligger under streken, skiller fattige to poeng.

Med syv kamper igjen ligger Fauske/Sprint kun fem poeng bak helt nede på en syvendeplass. Det betyr i realiteten at Sortland kjemper mot seks andre lag om å beholde plassen.

Fordelen

Fordelen til SIL er at de har mange hjemmekamper igjen. Fire av de syv er hjemme og én av de kampene er mott bunnlaget Medkila som står med ett poeng og 8–54 i målforskjell.

Om Sortland vinner alle sine hjemmekamper, så kommer de til å beholde plassen. Der har du fordelen.

Problemet

Om vi ser på problemet, så er det at serien i år er uhyre jevn. Alle kan slå alle og det å tippe på utfall i enkeltkamper har blitt omtrent som å kaste terning. De eneste stabile lagene er Junkeren, som leder serien med ti poeng og Medkila, som ligger klart sist.

Lørdag møter SIL Junkeren borte. Det blir beintøft for SIL å få med seg noe der. Om lagene rundt vinner og SIL taper, kan de ende med å ligge under streken etter helga.

Det viktige, om det skjer, er å holde roen og tro på de ferdighetene som har gjort at SIL ligger der de ligger nå. For etter hvert som det nærmer seg siste serierunde, mot Melbo IL på Sortland, kan psyke og tøffhet i nøtta være det som er forskjellen på opprykk og nedrykk

Konsekvensen

Er det da så ille om Sortland rykker ned?

Det er det. For om laget må spille i 4. divisjon må en nok begynne på nytt. Spillerne som kommer hjem fra studier andre plasser for å spille vil nok ikke lenger gjøre det og SIL må da belage seg på flere sesonger i 4. divisjon mens en bygger et nytt lag. Ambisjonene i fjor var også opprykk til 2. divisjon og med basis i ambisjonsnivået til klubben, vil et nedrykk være katastrofalt.

Om det blir nedrykk på SIL og MIL holder plassen, kan vi også komme i en situasjon hvor Melbo IL blir storebror i Vesterålen. Det kan gjøre veien tilbake for Sortland enda lengre.

Derfor er det ingen tvil. SIL må fram i støvla og kjempe for hvert eneste poeng denne høsten. Håpet er at folket i Sortland også nå kjenner sin besøkelsestid og møter på kamp for å støtte gutta i hvitt og sort.

For om laget holder plassen, kan det blir ordentlig gøy neste sesong i en nyoppusset 3. divisjon med flere toppoppgjør og morsomme møter.

Sortland spiller mot Junkeren klokka 14.00 lørdag. VOL kommer med sak etter kampen.