Den norske regjeringa har i sitt framlegg til langtidsplan for Forsvaret, foreslått å legge ned Andøya flystasjon, og å flytte overvåkingsflyene til Evenes. Sammen med forslaget om å flytte dagens helikopterressurser til Rygge fra Bardufoss, og å ikke flytte Generalinspektøren for Luftforsvaret til Reitan, slik det ble vedtatt i 2012, viser dette i sum en nedbygging av Forsvarets ressurser i nord.

En nedleggelse av flystasjonen på Andøya, vil i praksis bety en rasering av et levedyktig samfunn, og all erfaring fra den sittende regjeringen, viser at det er lite sannsynlig at kompenserende tiltak kan erstatte de opp mot 1000 arbeidsplassene som vil forsvinne i kjølvannet av en slik nedleggelse.

Nordland SV stiller i likhet med mange andre, store spørsmål ved den såkalte PWC-rapporten som viser en samfunnsøkonomisk gevinst ved en eventuell flytting, og krever at disse tallene blir kvalitetssikret.

Nordland SV mener også at argumentet om luftvern ikke kan være avgjørende, da det ikke har vært luftvernkapasitet på flystasjonen siden 1994, og det har ikke vært ansett som et problem i denne perioden.

Regjeringen skriver selv i langtidsplanens kapittel 2: «Russlands økte militære evne og maktbruk utgjør den mest sentrale endringen i Norges sikkerhetspolitiske omgivelser siden forrige langtidsplan.»

Skal dette utsagnet tas på alvor, mener Nordland SV at forsvarskapasiteter i nordområdene må bygges opp og videreutvikles, ikke legges ned og raseres. Dette handler om å sikre norsk suverenitet og selvhevdelse i en av de viktigste strategiske områdene i verden.

Nordland SV krever også at Stortingets vedtak fra 2012 følges opp, og at Generalinspektoratet flyttes til Bodø, slik at den samlede forsvarsledelsen sitter i nord.

Forsvarspolitikk skal aldri være distriktspolitikk alene, men må bygge på faglighet og strategiske mål. Samtidig lever ikke Forsvaret i et vakuum frikoblet fra de samfunnene de er etablert i.

Derfor mener Nordland SV at det ikke ligger forsvarspolitiske gevinster av en slik størrelse at nedleggelse av Andøya som samfunn kan forsvares.

Marius Meisfjord Jøsevold, leder i Nordland SV