“Vi vil aldri la olje- og gassvirksomhet gå på bekostning av fiskeriene i disse viktige havområdene.» Dette er sitat fra et brev med krav om konsekvensutredning av LoVeSe fra en rekke ordførere i regionen. Samme løfte kommer også fra andre som ønsker å åpne området, til og med LoVe Petro og Senja Petro.

Det er imidlertid verdt å merke seg at de fleste av de mest fiskeriavhengige kommunene ikke har skrevet under på kravet om konsekvensutredning. Det er forståelig for det er disse fiskeriavhengige lokalsamfunnene som tar den største risikoen.

Meningsmålinger viser at det er et flertall både lokalt, i Nord-Norge og nasjonalt mot konsekvensutredning av LoVeSe. Norges Fiskarlag, Norges Kystfiskarlag og Fiskebåt er imot. Sjømat Norge sier at seismikkskyting må forbys i områder som ikke er åpnet for petroleumsaktivitet. Fiskerimyndigheter og Havforskningsinstituttet advarer sterkt og over 80% av reiselivsbedriftene er negativ, Norsk Ornitologisk Forening sier nei.

Når alle disse, og flere med dem, enten advarer sterkt eller sier nei så gjør de det med basis i lang erfaring og grundig forskning. Hva slags ny kunnskap skal komme fram i ei konsekvensutredning, svekke den kunnskapen vi allerede har, og konkludere med at det er trygt å gå i gang med petroleumsaktivitet? Ingenting!

Seismikk er det fiskerne og deres organisasjoner frykter mest. Da er det greit å vite at Del 1 i ei konsekvensutredning, naturlig nok, er å kartlegge geologien og olje- og gassressursene. Det gjøres med seismikk. Seismikkskip har lydkanoner som skyter lydbølger langt ned under havbotnen hvert tiende sekund døgnet rundt, og med 16 lyttekabler som er 8 km lang, på slep. Skremmeeffekten på fisk er stor, larver og yngel drepes. Ett eneste skip legger beslag på et område like stort som Oslo by.

Konsekvensutredningens Del 1 er nok til å si nei takk. Denne aktiviteten innebærer en risiko vi ikke kan ta – det vil uten tvil gå på bekostning av fiskeriene i disse viktige havområdene. Nettopp det ordførerne har bedyret ikke skal skje.