SV tok sist uke til orde for å sende en skyhøy skatteregning til alle huseiere i landet. Målet er å motvirke boligprisveksten i Oslo. De synes ikke å bry seg om at Norge er mer enn Oslo sentrum - der SV sitter og klekker ut ideer for hvordan de kan melke befolkningen for mer penger, istedenfor selv å presentere konkrete løsninger og prioriteringer. Dette kaller jeg politisk latskap og ansvarsfraskrivelse.

Boligprisveksten i Oslo har vært høy de siste to årene. Prisveksten har gjort det vanskelig for førstegangskjøpere uten pengesterke foreldre å kjøpe sitt eget hjem i hovedstaden. Men du løser ikke et lokalt prisproblem i Oslo med å innføre nasjonale ordninger. Du løser heller ikke boligproblemet med å skatte mer, eller innføre nye byggekrav som gjør en liten leilighet 100.000 dyrere å bygge, slik som Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti tvang gjennom i Stortinget før sommeren. Den eneste fornuftige måten å løse problemet på er å få byggetakten opp og kostnadene ned.

Jeg mener det skal stilles strengere krav til kommunene om fortetting rundt store de kollektivutbyggingene regjeringen har satt i gang. Når relativt små geografiske områder mottar milliardbeløp fra storsamfunnet, plikter de å legge til rette for at det bygges ut flere boliger.

Høyre har de siste tre årene brukt mye tid på å kutte unødvendig byråkrati for å få opp byggetakten, samtidig som vi har fjernet fordyrende byggekrav. Lokalpolitikere må følge opp dette i sine arealplaner, men også utfordre utbyggerne til å sette i gang boligbygging der arealer allerede er stilt til disposisjon.

Høyre fører en sosial boligpolitikk der det viktigste er å legge til rette for at det bygges flere boliger. Slik kan flere familier få mulighet til å eie sitt eget hjem. I tillegg skal vi ha ordninger for dem som har falt utenfor og trenger fellesskapets hjelp. Dette inkluderer både gode bostøtteordninger og startlån.

Venstresidens forslag om en nasjonal boligskatt for å dempe prisveksten i Oslo er kun nok et forsøk på å la staten ta mer av sparepengene og inntekten din. Det finnes tydeligvis fortsatt enkelte politikere som tror at staten er bedre til å bruke dine penger enn det du selv er.

Vi mener at boligen din ikke er et skatteobjekt, men et hjem der familier oppdrar ungene sine og lever sine liv. For å hanskes med boligmangelen hjelper det ikke å skatte mer. Det blir det ikke flere boliger av. Vi må bygge mer. Det legger Høyre i regjering til rette for.

Mudassar Kapur, boligpolitisk talsperson for Høyre.