Høyres boligpolitiske talsperson, Murdassar Kapur, slo nylig her på VOL fast at SVs forslag til ny boligpolitikk er et Oslofenomen.

Som så mye annet av det som kommer fra Høyre og regjeringen nå om dagen, så vitner det om noen som ikke befinner seg i en annen virkelighet enn den som nettopp befinner seg i Oslo.

La oss ta fakta først. I Nordland utenom Bodø har boligprisveksten det siste året vært på 8,2%. Hvis du skal selge bolig er det jo selvfølgelig fint, men hvis du skal kjøpe, er aleneforsørger eller har deltidsjobb, så kan du bare glemme det. Dette er realitetene også i Vesterålen. Og for ordens skyld, denne økningen er over det dobbelte av hva prisveksten er ellers i samfunnet.

Nesten samtlige økonomer har slått fast at denne prisveksten, i Vesterålen så vel som i Oslo, er skadelig for samfunnet. Og jeg må innrømme at i dette tilfellet så stoler jeg mer på en samlet økonomisk kompetanse, enn på kalkulatorpartiet Høyre, som kan se ut som om de har mistet noen kuler i kuleramma.

Tidligere var Høyre kjent som næringspartiet. Men i dag er jo Høyre sett fra nord først og fremst sentraliseringspartiet. Med Høyre i regjering så legges det ned og sentraliseres, og det overføres betydelige verdier fra nord til sør. Med dagens system så blir betydelig kapital syltet ned i eiendom, som ellers kunne vært brukt til å skape næringsaktivitet og bidratt til verdiskapning over hele landet.

Det vi oppnår med dagens system er å tvinge mange familier til å ta opp voldsom gjeld, at vi stenger mange ute, mens noen få eiendomsaktører tjener grovt med penger. Penger som kunne vært bedre anvendt i andre investeringer.

Skattesystemet slik som det er i dag, er rigget for spekulasjon og overdreven prisvekst. Norge er på vei mot gjeldstoppen i Europa, og Høyre sitter bare og ser på. Men for den økonomiske eliten i Høyre, så er det kanskje behagelig å trekke stigen opp etter seg.

Marius Meisfjord JøsevoldLeder, Nordland SV