Så har altså ordførere i Sør-Troms, nordre Nordland og LoVeSe (Lofoten, Vesterålen og Senja) på nytt satt fram et krav om konsekvensutredning av LoVeSe i et opprop for å få mere kunnskap - som de sier.

Det er langt fra første gangen og vi har friskt i minne da ordførere i LoVeSe høsten 2006 nærmest lå på kne på trappa foran Stortinget og ba om såkalte «forundersøkelser». Også dette i kraft av sine posisjoner og at de på det tidspunktet visste så mye bedre enn folk flest. Resultatet ble dødbringende seismikkskytinger og ødelagte fiskerier gjennom mange år.

Denne gangen er det omvendt – de fatter ikke så mye av det de fleste andre av oss her oppe i nord nå har skjønt; at en konsekvensutredning er jevngodt med åpning for olje, og at det allerede foreligger så altfor mye informasjon som innfrir deres kunnskapstørst (?!..). Til nå har ekstra utredninger kostet norske skattebetalere over én milliard kroner.

Ordførere som elsker å framstå som ansvarlige, er altså likevel villige til å påføre oss nye milliardkostnader fordi de ikke har forstått de dyre utredningene vi allerede har i Forvaltningsplanen for Barentshavet.

Det mest interessante denne gangen er likevel at ordførerne i Øksnes, Bø, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst ikke er med på dette nye kravet. Hvorfor ikke det? Er det fordi ordførerne i disse kommunene er glupere og har skjønt kunnskapene de er blitt tildelt gjennom kostbare og omfattende utredninger? Kan det i så fall ha noe med jevn tilgang på sunn marin føde å gjøre..?

Det har vært så befriende stille fra ordførere om dette temaet i bra mange år nå. En skulle nesten tro at de hadde glømt hele greia. Eller at de i alle fall prøvde å glømme, for det er gode grunner til å være beskjemmet etter tidligere fadeser. Man hadde kanskje til og med håpet på at også velgerne skulle ha glømt. Men, neida, nå er det påan igjen som om ingenting har hendt.

Nå skal det skapes nye kunstige og oppblåste forventninger for framtida i nord igjen. Og det er neppe ettermælet de tenker på når de nå på nytt ser ut til å være fjernkontrollert fra Rogaland.

Har de ikke noe bedre å finne på i tiden som vi lønner dem for? Regningen for alle møtene og alle konferansene de deltar på i anledning saken er det vel egentlig vi velgere som betaler? Dersom ikke - hvem er det da som betaler ordførerne for ødsling av tid og penger til fordel for andre landsdeler?

Ja, for det er andre deler av landet som fram til nå har høstet «utvikling og rikdom» fra oljeprosjekter i nord. Vi har bare bidratt med å betale gildet i form av tapte inntekter til kystkommunene når oljeaktiviteter har ødelagt fiskerier.

Fylkespolitikerne i Nordland ble sittende med skjegget i postkassa da Statoil leverte PUD'en (plan for utbygging) for Asta Hansteen på gorrdjupta utenfor Lofoten.

Ikke ble det noe ilandføring og minimalt med oppdrag gikk til bedrifter i nord. Vi ble lurt. Mens Rogaland og Møre- og Romsdal trakk vinnerloddet. Igjen.

Likevel skal fylkespolitikerne våre ha for at forsamlingen Nyttige Idioter (etablert av ordførere i Finnmark som lot seg bruke av Røkke) økte medlemsmassen betraktelig og over natta.

Og ordførerne i Sortland, Evenes, Sørreisa, Tranøy, Dyrøy, Tjeldsund-, Ibestad, Kvæfjord, Torsken, Skånland, Tysfjord, Lødingen, Hadsel, Vågan, Lenvik, Harstad og – sist, men aller verst – Andøy har altså nå nettopp levert og øyeblikkelig fått innvilget sin søknad om medlemsskap.

Det hele likner mistenkelig på et teaterstykke som aldri tar slutt og hvor et frustrert publikum hele tiden spekulerer på poenget og om en skal le eller om en skal gråte.

Bjørnar Nicolaisen, kystfisker.