Senterpartiet har presentert sitt utkast til nytt stortingsprogram og foreslår nedleggelse av POD (Politidirektoratet red. anm.) Jeg har ikke tenkt å legge meg bort i Sp sitt programarbeid, men for meg og Høyre er ikke det et godt alternativ

Tror det kan være lurt å ta et blikk tilbake. For det første så har regjeringen økt bevilgningene til politi, påtalemyndighet og PST med over 3 mrd. kroner i denne regjeringsperioden, og POD har hatt en strategisk oppbygging i perioden 2013-2015. Bakgrunnen for det var bl.a. Gjørv-kommisjonens rapport etter 22. juli som klart synliggjorde at POD måtte ta et sterkere ansvar for samordning, effektivisering og mer enhetlige løsninger i Politi-Norge.

Anbefalingen om å ruste opp POD ble også fulgt opp i NOU; «Ett politi – rustet til å møte fremtidens utfordringer.» Med bakgrunn i bl.a. disse to utredningene er direktoratets kapasitet og kompetanse på områder som strategisk planlegging og styring, strategisk IKT, HR, beredskap og krisehåndtering betydelig styrket. Det var nødvendig å sikre direktoratet nok og ha riktig kompetanse til å lede og utvikle politiet fremover.

Hva er alternativet til Senterpartiet, og de som taler for nedleggelse av POD? De oppgavene som POD gjør nå forsvinner ikke, det betyr at det blir ikke mer politi i gatene ved en nedleggelse. Når vi også vet at kvaliteten på politiets tjenester har variert veldig mye, støtter jeg at POD tar et ansvar i å få et mer helhetlig og likt politi i hele Norge. Spesielt innenfor området barn som er utsatt for overgrep så varierer oppfølgingen av disse barna mye etter hvor i landet du bor – synes Sp det er greit?

Politiressursene skal utnyttes best mulig, da kan det ikke være slik det var før vi overtok, at hvert distrikt satte i gang egne dataprosjekt og dyre løsninger, som i flere tilfeller heller ikke kunne kommunisere på tvers av distrikt. Fraværet av en sentral ledelse førte til at slikt kunne skje. Skal vi sikre mer likeartede polititjenester, behøver vi et ledd som kan samordne, og drive mer operativ ledelse overfor de distrikt som ikke leverer gode nok tjenester.

En styrking av POD har derfor vært viktig, men vi skal helt klart følge med i utviklingen. Det skal også stilles krav til POD i forhold til effektivitet. Unødig byråkrati og ressursbruk skal så absolutt ikke gå på bekostning av politikraft. Den styrkingen Høyre/Frp-regjeringen har gjort i politiet til nå, kommer også til å fortsette i neste års statsbudsjett. Da styrkes også politidistriktene, nesten 300 millioner tilføres politidistriktene som frie midler i statsbudsjettet for 2017.

Med Høyre i regjering fortsetter den enorme satsingen på politi – nettopp for din trygghet.

Stortingspolitiker Margunn Ebbesen, Nordland Høyre, medlem justiskomiteen