I Øksnes kommune er det bosatt 180 sjøfolk, ifølge sjømannsorganisasjonene. Det tilsvarer cirka ni prosent av antall sysselsatte i kommunen og dermed er denne næringen en av de største i kommunen.

Disse står nå i fare for å miste jobben og bli erstattet av billigere utenlandsk arbeidskraft. Konsekvensene for det norske samfunn og Øksnes kan bli store hvis så skjer, ved at arbeidsplasser og skatteinntekter forsvinner.

Norske sjøfolk har et lønnsnivå som ikke skiller seg fra sammenlignbare yrker på land. Internasjonale sjømannslønninger er imidlertid så lave at det ikke går å leve av slik lønn i Norge.

Administrerende direktør Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund  skriver blant annet at ”uten rederier med hovedkontor og aktive eiere i Norge og et betydelig antall norske sjøfolk, vil grunnlaget for den maritime næringens sterke innovasjonsevne falle bort”.

Øksnes Sp ber om at kommunestyret gir uttalelse for å støtte sjøfolkene i arbeidet med å bevare arbeidsplassene i tråd med ønske fra sjømannsorganisasjonene.

Litt statikk om næringen for å verifisere antall sjøfolk og betydning av næringen

Sjøfolk i Øksnes kommune                                                       Fiskere Blad B

  • Antall 180 = 8% av antall sysselsatte                       214 = 10% av antall sysselsatte

I forhold til folketallet så har Øksnes størst andel sjøfolk i Vesterålen

Øksnes 4,0%                     antall sjøfolk 180             Folketall    4556                 (sysselsatte 2078)

Sortland 2,2%                   antall sjøfolk 230             Folketall  10283                (sysselsatte 5013)

Hadsel 2,8 %                     antall sjøfolk 224             Folketall    8058                 (sysselsatte 3704)

Forslag til uttalelse:

For å bevare en av grunnsteinene i norsk arbeidsliv, innovasjon i det norske samfunn, er det særdeles viktig at Norge som nasjon krever at norske lønns- og arbeidsvilkår skal gjelde når fartøyer trafikkerer i fast rute eller arbeider i norske farvann og norsk kontinentalsokkel.

Kommunestyrerepresentant John Danielsen, Øksnes Sp