Melbu og Stamsund, som to av de seks stedene som fortsatt har rettigheter når det gjelder opprinnelig leveringsplikt (nå tilbudsplikt), bearbeidingsplikt og aktivitetsplikt, må ut i ny kamp om trålerråstoffet.

Den såkalte ekspertgruppa, på folkemunne Pliktkommisjonen, har lagt fram sin rapport. All plikt for trålere som opprinnelig skulle levere direkte til disse anleggene som et supplement til kystflåten, bearbeide råstoffet og opprettholde aktiviteten, foreslås nok en gang fjerna!

Avviklingskommisjonen bør bli det rette navnet heretter.

I oppsummeringa i rapporten sier ekspertene at «et pliktsystem er et uegna virkemiddel for å ivareta intensjonen om at fiskeressursen skal komme fellesskapet til gode».

En slik konklusjon er komplett uforståelig, i og med at deres forslag legger denne delen av fiskerinæring helt åpen for markedsstyring.

Det vil nettopp frata kystsamfunn retten til ressursene og arbeidsplasser. Ekspertgruppa fremmer dette på samme tid som det er flertall på Stortinget til å grunnlovsfeste at havet og de marine ressursene nettopp skal tilhøre folket i fellesskap.

Det gir oss forhåpninger om at Stortinget avviser «ekspertene».

På nytt har vi dårlig tid for å kjempe for kystfolkets interesser i nord. Regjeringa legger opp til å ta stilling før nyttår. Vesterålen, Lofoten og resten av landsdelen må mobiliseres.

Geir Jørgensen, Rødt Hadsel; Gunnar Aarstein, Rødt Vågan og Christoffer Ellingsen, Rødt Sortland

Les mer om forslaget om å avvikle leveringsplikten til trålere:

– En høy pris å betale

– Fremtiden til Melbu er usikker

Anbefaler å avvikle pliktene til alle trålere

– Slipper unna med mye av felleskapets fiskeressurser