Dette spørsmålet er i løpet av den senere tiden løftet betydelig høyere opp på den nasjonale politiske dagsorden enn fiskeripolitikken har vært på flere tiår.

Dette er et tilsvar på Siv Elisabeth Mossleths innlegg – Jåss fra Jøsevold

Nordland fylkesting har i den samme tidsperioden vært en av de fremste til å løfte fiskeripolitikk, og dens betydning inn på den nasjonale arenaen. Så var også tilfelle under siste fylkesting, da det ble debatt rundt grunnlovsforslagene om eierskapet til havet.

Ved fristens utløp for grunnlovsforslag i slutten av september, var det kommet ikke mindre enn tre grunnlovsforslag. Alle tre hadde formuleringer rundt at fisken, og havets ressurser skal være folkets eiendom. Samtidig fantes det ulikheter. Den viktigste forskjellen var at SVs grunnlovsforslag, som ble lansert først også slo fast at de samme ressursene skulle bidra til sysselsetting og bosetting langs kysten.

Leder i Stortingets næringskomite, Geir Pollestad (SP) uttalte til Fiskeribladet Fiskaren at i reell politikk vil SP være enig med SV. Med mitt beste skjønn mener jeg at fylkestinget i Nordland bedriver reell politikk, og det var med den bakgrunnen at SV fremmet et forslag om å støtte prinsippene.

Derfor ble jeg også overrasket da Nordland Senterparti valgte ikke å støtte en uttalelse til støtte for kystsamfunnene. Ikke minst med bakgrunn i at både 10.000 underskrivere og Norges Kystfiskarlag har gitt helhjertet støtte til SVs forslag.

Siv Mossleth, gruppeleder for Senterpartiet i Nordland fylkesting, brukte karakteristikker i et leserinnlegg på VOL, som nok best kan kalles lite parlamentarisk språkbruk.

Det tåler vi godt her langs kysten. Og hvis den gode Mossleth med sin uttalelse om at SV har fått seg nye støvler, mener at vi har tatt en ledende rolle i kampen for kysten, så takker jeg for det og kan garantere at det skal vi fortsette med.

Nordland fylkesting har blant annet i sine uttalelser om Tveteråsutvalget, vært krystallklare i sine prioriteringer. Denne uken kom Pliktkommisjonen med sine anbefalinger, som også kan ha betydelige følger for kystsamfunn i Nordland.

Jeg forventer at fylkestinget og fylkesrådet med næringsråd Mona Fagerås i spissen kommer til å være like krystallklare når man tar kystfolkets parti også her. Jeg ser fram til å også ha Senterpartiet med meg i kampen for kysten.

Marius Meisfjord Jøsevold, leder i Nordland SV

Les også: Forundret over at fylkestinget sa nei til kysten