Styret i Nordland Fylkes Fiskarlag har behandlet Regjeringen forslag til regulering av turistfisket og uttalt følgende:

"Styret i Nordland Fylkes Fiskarlag er meget tilfreds med at Nærings- og fiskeridepartementet endelig har innsett at det er behov for og både skaffe seg en oversikt over omfanget av et meget omfattende turistfiske her til lands og samtidig ta kontroll over hva som foregår innenfor denne delen av reiselivsnæringen.

Som det nylig avholdte årsmøtet uttalte så kommer det stadig til nye turistfiskebedrifter og mange av disse bedriftene eies av utenlandske statsborgere som kommer til landet og tjener gode penger ved å selge den felles ressursen en har, nemlig fisken. Styret vil stille spørsmål ved akkurat dette og en finner det merkelig at dette temaet ikke er drøftet i høringsnotatet fra departementet. Styret mener at en må få avklart hvilke krav for øvrig som skal settes til drivere av turistfiskeanlegg. Styret mener at det må innføres en lisensordning der det settes krav til f. eks. kvalifikasjoner, et gjennomarbeidet og dokumentert HMS – system og ikke minst at eier og driver av anlegget er norsk statsborger. Denne type krav må komme i tillegg til de kravene som fremkommer i høringsnotatet som styret er enig i.

Styret er imidlertid kritisk til at departementet har oversett å fremme forslag til tiltak som bedre kan ivareta sikkerheten til turistene. Fiskerne registrerer ofte at turistene tar store sjanser i dårlig vær og at de ikke vet hvor de befinner seg. Styret mener at det må settes krav til at det finnes AIS om bord i de båtene som benyttes.

Styret er prinsipielt enig i departementets forslag om å differensiere utførselskvoten på anlegg som er registrert og på anlegg med en båt / ei seng som skal slippe denne typen registrering. Det samme gjelder de som kommer med egen båt for å fiske.

Styret er imidlertid sterkt uenig i at de som fisker på et registrert anlegg skal få en dobling av utførselskvoten i forhold til dagens regelverk. I stedet bør det være slik at de som fisker ut fra et registrert anlegg får beholde dagens kvote på 15 kilo, mens de som ikke er der får redusert kvoten sin til 7,5 kilo. Styret krever at hjemmelen til å ta med seg en trofefisk ut av landet må fjernes.

All fangst må registreres på anlegget og når turisten forlater må det følge med et dokument som kan muliggjøre kontroll på grensa.

Svært mange av turistfiskerne tar opp sin kvote på 15 kilo og de aller fleste fisker på det som etter hvert vil bli et registrert anlegg. Det betyr at uttaket av fisk kommer til å bli nær doblet i forhold til i dag dersom kvoten skal økes til 30 kilo. Det vil ikke bestandene av spesielt kveite og kysttorsk tåle og dermed kommer det til å gå hardt ut over disse bestandene.

Styret registrerer at departementet ikke har drøftet en ordning med avgift for utlendinger som kommer hit for å drive fiske. Det synes styret er skuffende. En foreslår derfor at det snarest utredes og innføres en avgift for turistene som skal øremerkes forskning på kystbestandene slik at vi kan sikre oss at disse forvaltes bærekraftig."