Det nylig avholdte årsmøtet i Nordland Fylkes Fiskarlag drøftet spørsmålet om petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen og ikke uventet er det et unisont krav om at områdene ikke må åpnes og heller ikke konsekvensutredes. Det går derfor en henstilling fra årsmøtet  til den nye regjeringen etter valget i 2017  – Ta hensyn til de viktige natur- og miljøverdiene i disse unike fiskeriområdene og sett kroken på døra for fremtidig oljevirksomhet.

Årsmøtet henstilte videre til at en slik beslutning må komme på plass allerede i en ny regjeringserklæring etter valget i 2017 og presiserte samtidig at en sameksistens mellom fiskeri og petroleumsaktivitet ikke er mulig å få til i disse havområdene.

Årsmøtet fremholdt også at en konsekvensutredning er en del av en juridisk åpningsprosess for petroleumsvirksomhet i nye havområder og at en slik prosess har som siktemål at det legges fram en åpningsmelding til Stortinget. Årsmøtet poengterte også at en slik prosess iht. petroleumsloven heller ikke ivaretar intensjonen om å drive en økosystembasert og helhetlig forvaltning av havområdene, der samlet effekt på det marine økosystemet utgjør et sentralt styringspremiss.

Årsmøtet uttalte videre følgende:

Årsmøtet mener at et eventuelt videre arbeid med kunnskapsinnhenting og sammenstilling av fakta om disse områdene må foregå innenfor rammene av forvaltningsplanregimet – eller andre prosesser som er helt uten koblinger til petroleumsloven § 3-1. Årsmøtet viser for øvrig til det enorme kunnskapsgrunnlaget som foreligger i dag knyttet til disse områdene, og som støtter opp om at petroleumsvirksomhet i Nordland VI, Nordland VII og Troms II vil være uforsvarlig.

Årsmøtet ber samtidig AP, Høyre og Fr.P om å droppe sine målsetninger om åpning av disse feltene. Spesielt anmodes det om at AP slutter å dekke seg bak et falskt behov for "mer kunnskap" i dette spørsmålet. Den «nye» kunnskapen som AP mener en konsekvensutredning skal avdekke, foreligger allerede i dag, og skulle noe mangle, kan kunnskapshull uten problemer tettes gjennom andre prosesser som ikke er regulert av petroleumslovens åpningsparagraf.

Årsmøtet ber om at den sittende regjeringen snarest trekker tilbake de gamle letelisensene i sørvestlige deler av Nordland VI (PL 219 og PL 220).