"Enhver blir salig i sin tro"

Dette ofte siterte utsagn oppsto i religiøs sammenheng på 1700-tallet.

Utsagnet er vel i dag gått ut på dato, men i tidenes løp har det vært tolket på mange måter. En tolkning er at man «skal ha respekt for de som søker sannheten, men man skal være skeptisk overfor de som hevder å ha funnet den absolutte sannhet».

Dette leder meg inn på et for tiden brennaktuelt tema, konsekvensutredning av oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Noen har åpenbart funnet dokumentasjon for den absolutte sannhet og kjemper imot nærmest med alle tenkelige midler. Etter min oppfatning vises det stor grad av manglende respekt for de mange, og det er en betydelig del av befolkningen, som mener de ikke har nok informasjon til å kunne ta et standpunkt.

Nyttige idioter og lettlurte ordførere

Det snakkes om nyttige idioter, en betegnelse som er satt på de politikerne og enkelte andre som viser en viss tiltro til oljeselskapenes og myndighetenes lovnader og planer.

Det snakkes om de 17 ordførerne som i sin enfoldighet og i mangel av sjølstendig tenkning, lot seg lure til å støtte en konsekvensutredning. Jfr. Øksnesavisas redaktør.

Det finnes i tillegg en rekke lite flatterende beskrivelser av de mange som ikke har evnet å finne den absolutte sannhet og derfor søker mer informasjon.

Jeg kan ikke nekte for at noe av det som føres i pennen som sannhetsbevis, for meg nærmest er å betrakte som skremselspropaganda.

Konsekvensutredning jevngodt med åpning?

Motstandskjempen Bjørnar Nicolaisen er for meg en ekte nordlending. Store ord og skyting fra hofta. Som gammel rypejeger, fra den tida man ladet patronene sjøl, vet jeg at ved å lade for sterkt ble det mye smell og liv i marka, mens fangsten i rypesekken ikke alltid sto i forhold til støyen.

Å beskylde ordførerne for manglende fatteevne, muligens for lite inntak av marin føde og en oppførsel så latterlig at de «rettroende» vet ikke om de skal le eller gråte, er vel en måte å argumentere på som har lite å gjøre i en seriøs debatt.

«Det er en klar forutsetning at olje og gassvirksomhet aldri skal gå på bekostning av fiskeriene».

Også for meg er dette en klar forutsetning, som ufravikelig må forankres i beslutningsprosessen. Og så enfoldig er jeg at jeg har tillit til våre demokratisk valgte politikere som til slutt skal ta stilling i denne viktige saken.

Jeg regner med at jeg etter dette innlegget er en sterk kandidat til medlemskap i forsamlingen Nyttige Idioter.

I så tilfelle føler jeg meg hverken beæret eller beskjemmet. Finere folk enn meg finnes jo allerede i den flokken.