Senterpartiet og Arbeiderpartiet bruker overraskende mye tid på å snakke ned distrikts-Norge og svartmaler situasjonen i kommuner utenfor de store byene. Det har ikke jeg tenkt å gjøre. Norske lokalsamfunn og distrikter sørger for et nødvendig mangfold og er veldig viktig for verdiskapningen i landet.

Det paradoksale er at AP og SP svartmaler regjeringens politikk samtidig som distrikts-Norge opplever vekst og aktivitet. Lavere skatt på norskeide bedrifter, bedre veier og en sunn kommune-økonomi gjør at distrikts-Norge har bedre muligheter enn på lenge.

Senterpartiet vil til og med si opp EØS-avtalen, en avtale som er uhyre viktig for norsk handel. Dette er å spille russisk rulett med verdiskapende næringsliv i hele landet, inkludert i distriktene.

Arbeiderpartiet satt, på sin vakt, stille og så på at veiene over hele landet forfalt i åtte år. Veier er den viktigste pulsåren for å kunne ha livskraftige lokalsamfunn. Det ble oversett.

AP og SP vil løse de økonomiske utfordringene i Norge ved å utvide offentlig sektor. Høyre tror at utfordringene best løses ved å skape flere arbeidsplasser i privat næringsliv over hele landet.

Her er et knippe eksempler på hva Høyre/FrP-regjeringen har gjort for distriktene:

  • Regjeringen har økt tilskuddet til bedre fylkesveier med 1,5 milliarder kroner.

  • Bevilgningene til vedlikehold og fornying av riksveier har økt med 90 prosent sammenlignet med Stoltenberg-regjeringens forslag for 2014.

  • Høyre sørger for at fylkeskommuner som vil erstatte ferge med bru nå kan beholde fergetilskuddet i 40 år. Arbeiderpartiet satt i åtte år og så på en ordning som ikke virket.

  • Skognæringen er helt avhengig av gode transportmuligheter. Derfor har vi økt tilskuddet til skogsbilveiene med hele 75 % siden 2013.

  • Bøndenes inntekt har økt med seks prosent i snitt siden 2014. I fjor ble det sådd nesten 25.000 mål mer korn enn året før. Det er første gang arealet øker på tolv år.

  • Høyre i regjering har sikret at næringslivet i 31 flere kommuner har kommet inn under ordningen med redusert arbeidsgiveravgift. Dette betyr at det kan skapes flere arbeidsplasser i distriktene.

  • Regjeringen styrker kommuneøkonomien hvert år. Det reelle handlingsrommet for kommunene har vært større de siste tre årene siden 2013, enn de tre foregående årene, under rødgrønn regjering.

Under de rødgrønne stod mye helt stille. Nå går det mest i motstand og reversering fra den kanten. De motarbeider aktivt regjeringens reformer for distriktene. Men alternativet til våre reformer er sentralisering og statlig overstyring. Med Arbeiderpartiets og Senterpartiets linje vil fraflyttingen fra distriktene øke - og arbeidsplassene forsvinne.

Høyre er en forkjemper for distriktene. Vi ønsker ja-kommuner og vi ønsker skaperkraftige lokalsamfunn som ikke må leve på statlige overføringer fra rødgrønne partier. Høyre, Frp, KrF og Venstre er bedre for bygde-Norge enn det rødgrønne alternativet.

Anders Werp, leder av Høyres distriktsutvalg