Ja, ikke vet jeg! Men jeg ble ganske rystet da jeg la merke til at nordnorske politikere stod i kø for å stemme for og flytte kampflybasen fra Nordland (Bodø) og til Sør-Trøndelag (Ørland).

Konsekvensen er åpenbart en svekkelse av forsvaret av den nordnorske landsdelen. I tillegg har kompetent hold konkludert med at kommunene Gildeskål, Saltdal, Sørfold, Fauske og Bodø nå taper 3000 arbeidsplasser direkte og indirekte. Jeg kan ikke komme over denne gigantiske politiske fadesen, som skulle koste samfunnet ca 4 milliarder kroner. Foreløpig regning er nå ca 20 milliarder kroner. Blir noen stilt til ansvar?

Gjennom en rekke ti-år er Brigaden i Nord-Norge svekket, der kommunene Harstad, Bardu og Målselv antakelig er de kommuner som har tapt mest.

I Porsanger og Sør-Varanger er ikke forsvaret styrket - tvert i mot.

I Andøy kommune er flere hundre stillinger radert ut, uten at jeg vil komme inn på hvilke funksjoner dette gjelder.

Det jeg imidlertid merker meg nå i forbindelse med Langtidsplan for forsvaret, er at politikerne nå minner meg mye om lokale "kretsmesterskap". Politikerne i Nordland arbeider utelukkende med forsvarssaker som berører Nordland, mens Troms-politikerne konsentrerer seg om saker som gjelder Troms. Samtlige har glemt Finnmark! Det ser ut som om alle politikerne - også de fra Nord-Norge - har gitt opp at nasjonen må ha et troverdig forsvar i Finnmark også. Det gjelder såvel på land, på sjø/kysten og i luften.

Dersom regjeringens langtidsplan for for forsvaret går gjennom i Stortinget, står vi igjen med én militær flystasjon i Nord-Norge - og det er Evenes. Altså én militær flystasjon i halve Norge. Dette vil bli resultatet på lang sikt. Med nåværende politikere tyder ingenting på noe annet. Jeg håper jeg tar feil, men det er det jeg frykter pr nå.

Den eneste måten å hindre at Nord-Norge ytterligere blir bygd ned forsvarsmessig og sikkerhetsmessig er at politikerne står sammen om at Hæren styrkes nordpå, at helikoptrene med Bardufoss flystasjon utvikles videre, at den dyktige kystjegerkommandoen utvikles der den er, at kampflyene får et antall og en lokalisering i Nord-Norge vi kan stole på, at man må se å få til et bedre kystforsvar etter massakren av alle kystfortene, og at overvåkningsflyene Orion fortsetter sin samfunnsgavnlige virksomhet forsvarsmessig og for fiskerinæringen/kystnæringer med utgangspunkt Andøya flystasjon.

Bjørnar Sellevold,forhenværende hæroffiser