Arbeiderpartiets forhandlingsleder i Forsvarskomiteen Anniken Huitfeldt har uttalt at hun ikke er bekymret for kompetanseflukten, det vil jeg si er bekymringsverdig og på høyde med uttalelsene til Høyres stortingsrepresentant Regina Alexandrova om at alle blir med på lasset til Evenes.

Her tar ikke Huitfeldt til seg alvoret i hva som kommer til å skje hvis bare noen få med kritisk kompetanse, ikke blir med til Evenes.

Kompetansen som Andøya Flystasjon innehar er så unik og spisset, at den ikke kan hentes noen andre plasser enn på nettopp Andøya Flystasjon.  Den kompetansen må bygges opp sten for sten, og er en årelang læring.  Andøya Flystasjon med 333 skvadronen er kjent som den skvadronen som er best i verden med å finne ubåter. Altså ASW-kompetansen er unik, og mange som innehar denne kompetansen blir ikke med til Evenes.

Hva gjør Norge med et flunkende nytt MPA-fly som P8 Poseidon, når ingen kan betjene utstyret i det.  Ja man kan lære opp nytt personell, og klart man kan fylle opp stillingene.

Men er det det vi vil?  Er ikke det at vi er så gode på ubåtsøk, som gjør 333-skvadronen til en suksesshistorie?  Vil du Anniken Huitfeldt gamble med dette?  Er du villig til å la Norge ikke har fly oppe i Barentshavet, siden det ikke er personell med rett kompetanse på skvadronen?

GIL var på Andøya Flystasjon Fredag 4 november, og fortalt hvor viktig bidrag 333 skvadronen og Andøya Flystasjon er.  Dette står i grell kontrast til FMR, hvor kapasiteten ikke var nødvendig og kunne legges ned.  Når GIL nå sier at det er det viktigste bidraget i forsvaret, kommer fra Andøya Flystasjon, så er det nok det.  GIL sa videre at det vil bli utfordrende å implementere en ny flytype, og det er hvis vi er på Andøya, mens det ville bli enormt utfordrende på Evenes.

Nå har jeg kun snakket om kompetansen på 333-skvadronen, men det må være teknikere med på dette lasset til Evenes, hvis ikke blir det vel ikke mye flyging.  Som du vet har vi sivile teknikere, de vil miste jobben når Andøya Flystasjon legges ned.  Vi har militære teknikere som er på beordring systemet, og kan beordres til Evenes, hvis de enda er på Andøya.

Det er nok ikke så mange igjen når den tid kommer, for de vil se seg etter jobber andre steder.  Så kommer du til militære teknikere som ikke er på beordring systemet, det er de som regnes som grunnstammen i teknikerkorpset.  Det er her seniorteknikere er, og mye god erfaring ligger.  Denne gruppen kan ikke beordres til Evenes, de bestemmer selv.  Ser vi tilbake på Bodø - Ørlandet, så var det altså ingen teknikere på søknad systemet som ble med til Ørlandet.

Hva er det som gjør at Andøya Flystasjon er så bra med å levere sitt produkt? Er det utstyret Orion har som gjør oss til de beste å finne ubåter?  Neppe, for det vet Anniken Huitfeldt, Ine Søreidet og resten av forsvarskomiteen og Regjeringen.  Det er personellet som innehar denne unike kompetansen, og som vier sitt liv til å finne ubåter og til å løse kompliserte feil på flyet.

Denne gruppen personell er lokal rekruttert, noen har flyttet hit og etablert seg, mens noen pendler hit.  Andøya Flystasjon er ikke tuftet på pendlere, men er i hovedsak tuftet på lokale og de som har etablert seg her.  Bor man på Andenes, er det 5 minutter i bil, og man er på jobb.  Det kan ikke sies om Harstad eller Narvik, hvis Evenes blir valgt.

Så til dere som skal ta beslutningen om Andøya består eller ei.  Dere har fått informasjon om at mye i LTP er feil, og nå får dere informasjon om at mye av kompetansen ikke blir med til Evenes.

Dere kan ikke komme i fremtiden å si, det visste vi ikke om, for det gjør dere.

Bevar Andøya Flystasjon, og dere har fortsatt det beste personellet til å finne ubåter.

Kjell-Gunnar Myrseth, tillitsvalgt NOF avd. Andøya