Sortland kommune skal ta stilling til dispensasjon fra arealplanen for å tillate bygging av 15 vindmøller på området rundt Ånstadblåheia. Det er dette prosjektet som fikk konsesjon fra NVE i 2013, men som Nordkraft sammen med Vesterålskraft ikke har funnet lønnsomt å bygge ut. Nå er dette prosjektet solgt til det finske statsselskapet Fortum.

Sånn Rødt Sortland kjenner prosjektet på Ånstadblåheia, er dette som vindkraftprosjekt et av de bedre når det gjelder effektivitet i forhold til vindforhold, inngrep i naturen og økonomisk investering.

Vi mener likevel at det ikke er nødvendig å bygge dette anlegget nå ut fra kraftsituasjonen og andre forhold. Når prosjektet i tillegg overtas av utenlandske eier ved at vi selger ut lokale naturressurser, er etter vårt syn ulempene større enn fordelene.

Rødt vil derfor ikke støtte at kommunen skal dispensere fra arealplanen for at utbygginga kan starte.

Hovedgrunnen for denne vurderinga er denne:

Norge har et stort overskudd på fornybar elkraft og eksporterer netto årlig mer enn 10% av produksjonen. Med den strategien som det politiske flertallet på Stortinget har lagt opp til, er det tillatt bygd en rekke overføringskabler til resten av Europa.

Dette fører til at Norge blir fullt integrert i det europeiske markedet og prisene på kraft vil stige. Mye av industrien og særlig i Nordland, er bygd rundt mulighetene for rimelig og fornybar elkrafttilgang og husholdningene har også nytt fordel av relativt rimelig elkraft. I større og større grad har elkraftregimet i Norge blitt basert på produksjon for direkte profitt i stedet for en grunnleggende energikilde for lokalverdiskapning, infrastruktur for et velfungerende samfunnsmaskineri og behovet for fornybar, grønn energi.

Også utbygging av Ånstadblåheia må sees i den sammenheng og i enda større grad når verdiskapninga av disse naturressursene i tillegg skal høstes av utenlandske eiere. Da selger vi også en bit av Norge.

De eventuelle kortsiktige arbeidsplassene i anleggsperioden, økt lokal kraftproduksjon og eiendomsskatten veier ikke opp for de ulempene for lokalmiljøet og inngrepet i naturen dette anlegget vil føre til i dagens situasjon.

Så kan noen av disse forutsetningene endres slik at Åndstablåheia under andre, gitt forhold kan bygges ut på et seinere tidspunkt. Behovet for grønn, fornybar energi må tas på alvor.

Christoffer Ellingsen, Rødt Sortland