I ettertid har Høyesterett avgjort at politiet ikke har adgang til å bruke tvang for å åpne tilgangen til mobiltelefonens data. Informasjonen som kom som følge av tvangsåpningen, vil dermed kanskje ikke bli godkjent som bevismateriale.

Barn som er utsatt for overgrep av den typen vi snakker om her, får svært ofte omfattende psykiske skader som leder til sykdomstilstander av både somatisk og psykisk art senere i livet. Hos noen fører skadene til alvorlig psykisk sykdom som posttraumatisk stresslidelse, depresjon, personlighetsforstyrrelser og spiseforstyrrelser.

I møte med situasjoner som fremkaller minner fra overgrepene, kan det oppstå akutte psykiske reaksjoner som utløser psykose og angststyrte handlinger som for friske synes truende eller uforståelige.

Ofte benyttes det tvang overfor psykisk syke. Den tvangen som disse utsettes for, er på et helt annet nivå enn den politiet benyttet ved åpning av en mobiltelefon i sin etterforskning.

Tvangen som benyttes overfor pasientene i psykisk helsevern kan variere mellom blant annet fysisk makt ved tvangsinnleggelse, fastspenning i reimer i en avdeling og medisinering/neddoping ved fysisk maktbruk.

Ulovlig tvangsbruk i det psykiske helsevernet er grundig dokumentert gjennom oppslag i VG og av sivilombudsmannens avsløringer. Tvang blir ofte brukt tilfeldig og uten den dokumentasjon som kreves etter loven.

Likevel uttaler både helseministeren og en talsmann for Ap at de ikke ser grunn til å gjennomføre granskning av forholdene i psykisk helsevern.

Det ser altså ut til å være politisk aksept for at ofre for overgrep utsettes for grove former for tvang, blant annet fastspenning naken, fastspenning uten journalført tidsrom, at pasienter blir dratt etter armene langs en korridor på sykehuset etc.

Samtidig har politikerne sørget for å beskytte overgripere gjennom et lovverk som ikke gir rom for tvang til å åpne en mobil for å avdekke forbrytelsene mot barn.

VGs digitalisering av tvangsprotokollene gjør at man for første gang kan måle forskjeller i når, hvor ofte og hvor lenge pasienter holdes i belter. Det vil si - med unntak av alle tilfellene fra protokoller som mangler fullstendige data.

Er det rart at mange psykisk syke føler seg truet, utrygge og respektløst behandlet i det psykiske helsevernet?

Det er mye skammelig i psykiatrien, men det er ikke knyttet til pasientenes atferd.

Leif G. Strømdal, leder Mental Helse Nordland