Gjennom diverse oppslag er det kommet frem at rehabiliteringstilbudet i Nordlandssykehuset er for dårlig. Helse Nord definerte i sin «Regionale Handlingsplan for somatisk rehabilitering» (2014-2017) en målsetting om minimum én sengeplass per syv tusen innbyggere. Salten, Lofoten og Vesterålen – Nordlandssykehusets dekningsområde – har 128 000 innbyggere. Ut fra dette befolkningstallet skulle antallet rehabiliteringsplasser vært 18,3. Det reelle tallet er seks.

Befolkningen i Nordlandssykehusets ansvarsområde har ikke mindre behov for rehabilitering enn i landet forøvrig. Det er åpenbart at en dekning på under en tredjedel av oppsatte mål er alt for lite. Sortland SV krever at Nordlandssykehuset umiddelbart igangsetter oppbygging av et tilfredstillende tilbud, slik dette blir definert av Helse Nord.

Vi er også kjent med at et svært lavt antall pasienter i Nord-Norge anses å ha lovfestet rett til behandling innen rehabilitering. Bare 16% får slik henvisning. Tallet er lavest i hele landet. Sortland SV krever at Helse Nord tar en gjennomgang av sine rutiner og undersøker hvorfor pasienter i nord i så liten grad anses å ha lovfestet rett til rehabilitering.

Rehabilitering er samfunnsøkonomisk sett en gullgruve. Samfunnet sparer store summer på at pasienter gjøres i stand til å bo hjemme og ta vare på seg selv. Økonomien alene burde motivere Helse Nord RHF til å prioritere rehabilitering. Langt viktigere er det imidlertid at rehabilitering øker livskvaliteten og forlenger yrkeslivet for mennesker som er i krise. Innbyggerne i nord har krav på de samme rettighetene, den samme behandlingen, og den samme livskvaliteten som i landet forøvrig. Vi forventer at Helse Nord nå rydder opp.