Kan Miljøpartiet De Grønnes landsstyrerepresentanter fly til Nord-Norge? Spørsmålet har aldri meldt seg tidligere, når våre nordnorske medlemmer har reist sørover, men når reisen går motsatt vei har det blitt en debatt. Mange har bedt oss om å ta sykkelen fatt til Narvik.

Heldigvis for våre tillitsvalgte er svaret ja. De Grønnes samferdselspolitikk handler ikke om å forby fly, flyturer eller biler, men å innrette samfunnet sånn at det er lett og lønnsomt å velge miljøvennlig, og etter hvert gjøre alle transportformer bærekraftige. Høye klimagassutslipp  og annen forurensing har nemlig store kostnader, også for Norge.

Å få ned forurensingen fra fly er en forutsetning for å hindre farlige klimaendringer som truer velferd og sikkerheten vår. Veksten i flytrafikken må ned. Vi må satse på miljøvennlig drivstoff til fly, og vi må erstatte flyet med hurtigtog på de mest trafikkerte strekningene, slik de har gjort i Europa.

I vårt alternative statsbudsjett  satser vi på tog og gjør det mulig for alle, også i Nord-Norge og i distriktene å velge elbil. Vi ruller ut ladestasjoner for elbil på hver femte mil over hele landet. Vi bygger ut kollektivtrafikk i tusenvis av tettsteder. Flyseteavgiften vi ønsker å innføre er halvparten (150 kroner) på turer til Nord-Norge enn på turer mellom Oslo og Bergen (300 kroner).

Det grønne skiftet skal også skje i Nord-Norge. God miljøpolitikk handler om å gjøre det lettere for alle å leve miljøvennlig, også for dem som bor utenfor Oslo.

Une Aina Bastholm, nasjonal talsperson for De Grønne