Norges Fiskarlag viser til at blant annet NRK radio slukker sine FM-sendinger og går over til DABnettet.  FM-nettet slukkes først i Nordland, der dette skjer I l. januar. Deretter følger resten av landet i tur og orden gjennom året, frem til Troms og Finnmark, som er den siste regionen, og som slukker FM-nettet 13. desember.

Den 23 . mai i år sendte Norges Fiskarlag et brev til Kulturdepartementet hvor vi ba departementet revurdere eller utsette slukkingen av FM-nettet på bakgrunn av bekymringsmeldinger fra våre medlemmer om dårlig DAB-dekning til havs.

I vår henvendelse viste vi også til at rapport fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet som var beslutningsgrunnlag for Stortingets vedtak i saken, heller ikke hadde gjort nødvendige undersøkelser av DAB-dekning i kyst- og havområdene.

Norges Fiskarlag er engasjert i saken fordi radioen er et viktig sikkerhetselement for fiskerne. Å,høre løpende værmeldinger på radio er et viktig element for å drive sikkert. Med bakgrunn i dette ba Norges Fiskarlag om at ansvarlig departement måtte kunne forsikre om at DAB-dekningen var den samme eller bedre enn dagens FM-nett før radioskiftet gjennomføres.

Norges Automobil-Forbund (NAF) presenterte den24. november i år en.dekningsopplevelse fra Nordland fylke. Hovedfunnene er slik:

  • Det er god dekning på E6. Unntaket er mange tunneler.

  • Større byer og tettsteder har god dekning.

  • Jo lenger man er fra et sentralt sted, dess dårligere er dekningen

Skal en legge NAFs sine undersøkelser til grunn, kan det virke som kyst- og havområdene ikke har nødvending dekning (mf. siste kulepunkt over).

Fiskarlaget registrerer at det pågår en diskusjon blant noen politikere/partier på Stortinget om hvor vidt DAB-dekningen er tilstrekkelig for å kunne slukke dagens FM-nett. Norges Fiskarlag vil oppfordre de politiske partiene til å utsette stengningen av FM-nettet, inntil det er avklart om den faktiske DABdekningen er god nok over både land og sjø. Fisket i Nordland tar til rett over nyttår, og derfor ber Norges Fiskarlag om at en i alle fall utsetter slukkingen av FM-nettet i Nordland til samme tidspunkt når en slukker i Troms og Finnmark.

Overgangen til DAB-radio representerer også en stor kostnad for hele den norske befolkningen ved at mange må skifte ut sine antenner/radioer i hus, bil, hytte og båt. Før skiftet gjennomføres må en væresikker på at dekningen er minimum tilsvarende det FM-nettet i dag har.