Forslaget om utsettelse skal opp i Stortinget tirsdag (i morgen) og Frp, Sp og MDG har markert at dette går de for. Ap har markert usikkerhet hva de vil gjøre, og krefter i SV jobber for utsettelse.

Vi mener at et vedtak fra fylkestinget i Nordland vil utgjøre enn tyngde i denne sammenheng og at dette er mulig å få til.

Foreløpig ser forslag til vedtak slik ut:

Utsett slukking av FM-bandet

Stortinget har vedtatt at FM-bandet for nasjonale radiokanaler er planlagt slukket i Nordland om en måned (11. januar) som første fylket. Da slutter et antatt antall på ca 10 millioner radioapparat å virke.

Stortinget skal tirsdag 6.desember 2016 behandle et forslag til vedtak om utsettelse av nedlegging av FM-bandet.

Nordland Fylkestinget støtter forslaget om å utsette slukking av nasjonale radiosendinger på FM-bandet.

Dette begrunnes blant annet med følgende:

• Norges Fiskarlag har bedt om utsettelse begrunnet i usikkerhet på dekningsgraden langs kysten og at sikkerheten må være det viktigste når det store skreifisket er i gang fra januar.

• Selv om det dokumenteres at kriteriene for dekning av befolkningsområdene er oppfylt, er det særlig i Nordland store områder der det ikke er fastboende eller langs kysten og til havs der usikkerheten for DAB+-dekningen er stor.

• Kravet til antenneutstyr er minst like stort for DAB+ som for FM. Dette er ikke på plass hos alle montakere på angitt dato. Det er dessuten slik at enten er det dekning eller ingen dekning, mens det for FM-bandet også kan være dårlig dekning. Disse forholdene øker usikkerheten.

• Etter Norsk Automobilforbunds undersøkelser er det fortsatt biltunneler som ikke har DAB+-dekning ved vedtatt slukkedato. Mange biler vil heller ikke ha montert dette utstyret ved dato for planlagt slukking. Det gjelder i særlig grad utenlandske kjøretøy.

Skroting av FM-radioer og kjøp av ny DAB+-radio eller krav om innkjøp av adaptere, påfører store utgifter for folk og er miljømessig lite forsvarlig.