For Venstre er det et poeng at det grønne skiftet skal skje i hele landet. Og i Nordland har vi spesielt gode muligheter for at dette skal bli en opptur, også i distriktene.

Budsjettavtalen for 2017 gjør det lettere for folk å ta grønne valg i hverdagen. Det bidrar vi til gjennom billigere miljøvennlige biler, økt vrakpant for bensin- og diesel varebiler, mer miljøvennlig drivstoff og en kjempesatsing på mer og billigere kollektivtrafikk.

Penger til Enova er på plass, for å bygge fyllestasjoner for nullutslippsbiler. Og for distriktene, hvor kollektivtilbudet er dårlig, ville vi i Venstre kompensere folk med lavere årsavgift på de fossile bilene.

Poenget er at det skal lønne seg å velge grønt enten man bor i by eller bygd, og det må gis reelle muligheter til dette.

For at folk skal kunne bo i distriktene, må vi skape grønne arbeidsplasser. Det grønne skiftet er ikke lengre bare en floskel, nå er det faktisk i gang. Mye takket være en politikk som Venstre har kjempet fram.

I distriktene kommer en ny skognæring til å vokse fram. Busser gjøres nå klare for biogass, og det bygges en ny biogassfabrikk på Skogn. Skogeierforbundet jubler over statsbudsjettet og øyner nye industrisatsinger.

I Nordland vil satsingen på grønne alternativer skape et marked for en hydrogenfabrikk i Glomfjord. Mo Industripark gjør det stort i grønn regi. Fornybare næringer går en lys fremtid i møte. Vi har ren kraft, en næringsrik kyst og en natur som kan gi hele verden mentalt påfyll.

Vi må gjøre det enklere for folk å skape sin egen arbeidsplass, der de bor. Venstres politikk sikrer sosiale rettigheter for gründeren som ønsker å starte sin egen bedrift, enten det er opplevelsesturer, lokalprodusert mat, en digital kunnskapsbedrift eller en frisør. Folk må ha trygghet til å skape sin egen arbeidsplass, også i distriktene. Det legger Venstre til rette for.

Venstre har nå gitt et betydelig bidrag til å drive dagens bedrifter og virksomheter mer klimavennlig, og at det skapes enda flere nye miljøvennlige arbeidsplasser. Dersom de mest miljøvennlige produktene er konkurransedyktige, så vil disse vinne plass i markedet.

Det vil gi endringer i det norske næringslivet som både vil trygge eksisterende arbeidsplasser, og skape mange nye. Med på kjøpet får vi renere luft, renere vann i fjordene våre, og en større sjanse til å unngå katastrofale klimaendringer. Dette gjelder også i distriktene. Mulighetene er mange.

Vi i Venstre skal være ærlige nok til å si at det grønne skatteskiftet regjeringen lovet i fjorårets budsjettavtale ikke er levert. Dette har vært ekstremt krevende forhandlinger, som har vist oss at Venstre må bli større for at vi skal få til den store omstillingen vi fremdeles trenger.

Hadde det vært opp til Venstre, hadde de fleste i distriktene kommet bedre ut - til tross for avgiftsøkningen på bensin og diesel gjennom et miljøfradrag til alle. Det vil si: Enda bedre ut. Fordi Venstre har distriktene i sitt DNA. Vi ønsker at det grønne skiftet skal styrke både by og land, da det er helt nødvendig at alle bidrar til å kutte klimagassutslipp. Da må alle også få mulighetene som følger med.

Gjennom samarbeid og forhandlinger har vi fått gjennomslag for en stor grønn pakke i budsjettet. Den gjelder for bygd og by, og gir muligheter i hele Nordland. Det gleder vi oss over, fordi det er gode nyheter for miljøet, for næringslivet og ikke minst for kommende generasjoner nordlendinger.

Ida Gudding Johnsen, stortingskandidat for Venstre i Nordland