«Når 2016 skal oppsummeres, kan vi nok en gang se tilbake på et år der industrien produserer og eksporterer så mye remmer og tøy kan holde, det bygges veier, tuneller, broer, hoteller, kjøpesentra og boliger, eksportverdien av fisk slår alle rekorder og turistene strømmer til i et antall vi aldri tidligere har opplevd. En liten titt i glasskula for2017 viser at pilene fremdeles peker fram og opp. Arbeidsledigheten har gått nedover jamt og trutt gjennom hele 2016».

Dette står å lese i nyhetsbrevet fra NAV i Nordland i desember. Nord-Norge fortjener et eget næringsmagasin. «Nord-Norges næringsveier» burde sett dagens lys igjen. Tidsskriftet som i mange tiår var en viktig formidler av liv og nyskapning i næringslivet og primærnæringene i Nord-Norge. Alt det positive som skjer av verdiskapning i Nord-Norge fortjener mer oppmerksomhet. Det er i seg selv byggende. Da som nå er Nord-Norge fullt av muligheter som utnyttes av foretaksomt folk med ukuelig pågangsmot.

Gode kommunikasjoner er avgjørende for sysselsetting og et konkurransedyktig et næringsliv. Hurtigruta ble etablert i 1893 som et resultat av de rike sidefiskeriene i Vesterålen og behovet for bedre kommunikasjoner med omverden. I dag er Hurtigruta hovedårsaken til at Nord-Norge er et mer populært reisemål enn noensinne, og at vinterturismen fra utlandet har skutt fart.

Regjeringen satser stort på samferdsel i Nordland. For første gang på tiår kuttes forfallet på riksveiene i Nordland. Satsing på vedlikehold/fornying er tilnærmet fordoblet. 80 veistrekninger i Nordland fikk nytt asfaltdekke i sommer.

Nord-Norges andel av landets riksveiinvesteringer er økt fra 14 prosent til 20 prosent under Høyre/Frp-regjeringen. I tillegg bygges det mye nytt. E6 oppgraderes, og flere fornyingstiltak gjennomføres på Nordlandsbanen og Ofotbanen.

Og planleggingen av ny trase for E10 fra Tjeldsund til Vesterålen skjer i ekspressfart. Ny vei vil redusere reisetiden for vesterålingene til Evenes med 45 minutter.

Regjeringen skjønner betydningen av vei, lei og bane for Nordland, og ikke minst betydningen dette har for landet. Nordland er nemlig landets tredje største eksportfylke.

Hårek Elvenes, stortingsrepresentant for Høyre