HVA SAKEN GJELDER: Utdanningsdirektoratet publiserer de endelige fraværstallene for skoleåret 2016/2017. Fraværet har gått ned i alle fylker. Utdanningsdirektoratet publiserer samtidig den første delrapporten fra evalueringen av fraværsgrensen.

Å stille krav til at elevene møter opp på skolen er å bry seg. Vi gjør elevene i videregående opplæring en stor bjørnetjeneste hvis vi ikke stiller tydelige krav til oppmøte. For at elevene skal lære må de være til stede i klasserommet, sier Stortingspolitiker Margunn Ebbesen fra Høyre.

I Nordland går fraværet kraftig ned. Dagfraværet har gått ned fra 5 til 3 dager. Det må vi være fornøyd med siden det er en stor sammenheng mellom tilstedeværelse på skolen og frafall, sier Ebbesen.

  • En undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Høyre viser at det er størst oppslutning rundt en fraværsgrense i videregående i Nord-Norge. 53 prosent er enig i at vi skal ha en fraværsgrense. Høyre slår ring rundt fraværsgrensen og jeg er glad for at flertallet av nordlendingene også gjør det.

  • Det er ekstra hyggelig at flere elever får vurdering i fag. Tallene viser at andelen som ikke får vurdering i fag går ned med over én prosent i Nordland, fortsetter Ebbesen. Det er den største nedgang i hele landet.  Dette viser at grensen sikrer bedre tilstedeværelse på skolen gjennom året. Det sier i alle fall meg at det ikke lenger er noen tvil om at fraværsgrensen fungerer, derfor håper jeg det nå blir ro rundt fraværsreglene i hele forsøksperioden som varer i tre år.

  • Mange var bekymret for hvordan fraværsgrensen ville slå ut for de mest utsatte elevene. De endelige tallene viser at fraværsgrensen også har vært bra for elever med høyt fravær. Utsatte elever blir fanget opp tidlig og får mer hjelp fra skolene enn tidligere. Fraværsgrensen fungerer som et verktøy for å fange opp elever tidligere. Det er jeg glad for.

HVA VISER DEN FØRSTE DELRAPPORTEN:

  • Evalueringsrapporten som publiseres nå er den første av i alt tre evalueringsrapporter om fraværsgrensen. Delrapport 2 kommer høsten 2018, og sluttrapport kommer i 2019.

  • Skoleledere mener fraværsgrensen er hovedårsaken til at udokumentert fravær har sunket betydelig. Rektorene mener fraværsgrensen har vært bra for de aller fleste elevene.

  • Noen rektorer forteller også at utsatte elever blir fanget opp tidligere og får mer hjelp av skolen.

  • Rapporten viser at innføringen av fraværsgrensen har ført til mer bevissthet rundt fraværsføring. Men det er fortsatt variasjoner i hvordan både skolene tolker og bruker regelverket.

  • Forskerne trekker fram en bekymring for at fraværsgrensen slår uheldig ut i små fag. Det er per nå ikke mulig å si noe om risikoen for å få ikke vurdert i små fag er større enn i store fag, kun at andelen som får ikke vurdert er stabil.