Det har vært to interessante og viktige uker i Oslo tingrett. Vi mener at staten har brutt Grunnlovens paragraf 112 gjennom tildeling av oljelisenser i Barentshavet. Uavhengig av hva dommen blir, har klimarettssaken allerede vært en seier for samfunnet. Vi har skapt debatt og sett en helt ny deltagelse rundt klimaspørsmålet. Klima har fått en plass i norsk rett, på lik linje med andre samfunnsspørsmål, og vi har påvist grove feil når det kommer til samfunnsøkonomi og klimaeffekt i statens utredninger.

Staten har argumentert for at Norge gjør nok for klimaet. Realiteten er at klimapolitikken er på kollisjonskurs med både Parisavtalen og Grunnloven. Vi klarer simpelthen ikke å kutte i utslippene våre så lenge oljenæringen får fortsette å vokse. Norge gjør enkelte, gode klimatiltak, men de blekner alle i forhold til Norges største forurenser: oljeindustrien. Klimagassutslippene vi forsøker å stanse gjennom dette klimasøksmålet kan tilsvare tolv ganger Norges årlige utslipp.

Gjennom klimasøksmålet har vi forsøkt å vise at også staten må følge norsk lov. Da Stortinget vedtok paragraf 112 i Grunnloven, innskrenket de med viten og vilje sitt eget handlingsrom til å vedta klima- og miljøskadelige tiltak. Stortinget visste hva de gjorde.  Det kan være vanskelig å si nei til raske penger. Derfor trenger fremtidige generasjoner rettslig beskyttelse.

Nå venter vi spent på dommen som forventes i januar. Uansett utfall vil prosessen få store konsekvenser for både miljøvern, klima og Norges oljeforvaltning i tiden som kommer.