Av Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne:

Verden roper etter en miljøpolitikk som er på høyde med utfordringene: De globale klimagassutslippene øker. Antallet ville dyr er halvert på førti år. Havene drukner i plast. I løpet av de neste ukene skal Høyre, Frp og Venstre bestemme hva Norges neste regjering skal drive med i årene som kommer. Her er noen forslag til hva de bør bli enige om;

1.       Et reelt grønt skatteskifte:

Den sittende regjeringen har rotet bort 4 år i klimapolitikken. Utslippene har ikke gått ned. Det har ikke blitt billigere å velge miljøvennlig og det har ikke blitt vesentlig dyrere å velge miljøskadelige produkter. En ny regjeringserklæring bør kutte skattene på blant annet kollektivtransport, frukt og grønt, kulturopplevelser og økologisk mat og sørge for at miljøvennlige valg blir lønnsomt for både folk og bedrifter. Samtidig må det blir dyrere å forurense.

2.       Resten av den urørte naturen i Norge må vernes:

Hvert eneste år forsvinner urørt natur på størrelse med Oslo kommune. Hvis dette fortsetter som i dag vil fremtidige generasjoner vokse opp i et Norge der all villmark er borte for godt.

3.       Ny oljeleting må stanses og subsidiene til fossilindustrien må avvikles:

Norsk økonomi og verdens klima vil ta skade av fire nye år med vill-vest oljesatsing. I den nye regjeringserklæringen kan ikke Venstre nøye seg med å verne et par sårbare områder. Hvis Norge skal få en ansvarlig miljøpolitikk må regjeringserklæringen stanse all ny oljeleting på norsk sokkel og avvikle oljesubsidiene som i dag fører til kunstig høy aktivitet.

4.       Billigere kollektiv og mer elbiler over hele landet:

Det siste tiåret har det blitt billigere å bruke bil og dyrere å kjøre buss, tog og trikk. De Grønne foreslår å redusere kollektivprisene med 20 prosent, og bygge 4000 nye elbil-ladepunkter over 4 år.

5.       Ta vare på matjorda:

 Bare tre prosent av Norge er matjord. Allikevel bygger vi ned over 6000 dekar hvert år. Derfor trenger Norge en politikk som gir matjorda nasjonal beskyttelse.

6.       Regjeringen må sikre en levedyktig rovdyr-bestander:

Ulven er kritisk truet av utryddelse i Norge. Allikevel har regjeringen gitt tillatelse til å felle over 70%  av de helnorske ulvene. Denne beslutningen må trekkes tilbake og erstattes av en politikk som sikrer en reelt levedyktig ulvebestand i Norge.

7. Økt innsats til grønne innovasjoner:

Skal vi lykkes med det grønne skiftet, trenger både privat og offentlig sektor gode incentiver. De Grønne vil for eksempel øke skattefradragsordningen for forskning og utvikling, og etablere en egen ordning med miljøfokus. Samtidig foreslår vi å styrke kompetansen om grønne offentlige innkjøp, som beløper seg til nærmere 500 milliarder kroner(!) årlig. Andelen “grønnhet” bør dokumenteres i årlige rapporteringer.