Jeg viser til uttalelse fra de næringsdrivende i Øksnes som jeg ikke kan se Ordføreren har fulgt opp slik den skal ift. bestemmelsene om innbyggerinitiativ.

Kommuneloven omtaler innbyggerinitiativ i ett eget kapittel i loven. Ifølge loven kan innbyggerne i kommunen fremme forslag som gjelder kommunens virksomhet. Kommunestyret plikter selv å ta stilling til forslaget dersom minst 2 % av innbyggerne står bak forslaget, og Kommunestyret tar selv stilling til om forslaget gjelder kommunens virksomhet.

I samme valgperiode kan det ikke fremmes forslag dersom dette har samme innhold som et tidligere forslag fremmet etter denne bestemmelse, eller samme innhold som en sak som er behandlet av kommunestyret i løpet av valgperioden.  Men det er Kommunestyret selv som tar stilling til om forslaget omfattes av bestemmelsene.

Undertegnede har merket seg at henvendelsen fra de næringsdrivende bare ble satt opp som en orienteringssak til kommunestyremøtet den 16 d.m. Imidlertid er det er kommunestyret - ikke ordfører som skal ta stilling til innbyggerforslaget. Kravet er at 2 % av innbyggerne stiller seg bak et slikt forslag. Det tilsvarer ca.90 underskrifter. Antallet underskrifter på henvendelsen til Ordføreren burde derfor være tilstrekkelig til at initiativet skal behandles iht. Kommunelovens bestemmelser.

Formålet med kommuneloven er å legge forholdene til rette for et funksjonsdyktig kommunalt folkestyre og en bærekraftig utvikling. Viktigheten av en bærekraftig utvikling understrekes også av produktivitetskommisjonen. Deres beregninger viser at økt produktivitetsvekst er helt nødvendig – dersom ikke - får vi et dårligere tjenestetilbud og ett urimelig høgt skattenivå.

Skal forvaltningen ha troverdighet må kommunestyret selv, og ikke ordføreren alene ta stilling til om forslaget omfattes av bestemmelsene. Det er viktig at kommunelovens formålsparagraf følges opp slik at den kommunale forvaltningen er tillitsskapende.

Undertegnede forventer at Ordføreren følger opp henvendelsen fra de næringsdrivende i Øksnes og setter saken på dagsorden slik at innbyggerforslaget blir behandlet i tråd med loven. Dersom Ordføreren utelukker innbyggerinitiativet med bakgrunn i at det har vært fremmet et tilsvarende forslag i kommunestyret, svekkes muligheten vesentlig for å bruke et slikt folkelig initiativ som brekkstang inn i de politiske prosessene