Det forplikter når miljøpartiet Venstre får posten som klima- og miljøminister – de kommer ikke unna CO2-fangst, vern av Barentshavet eller å ta elektrifiseringen av transport mye lenger.

Bellonas krav til Ola Elvestuen:

• Sikre videreføring av den norske satsningen på CO2-fangst, med tydelig ambisjon om tre norske fangstanlegg for CO2 innen 2022.

CO2-fangst er helt nødvendig om vi skal nå klimamålene som nå også er lovfestet. Å utsette dette er noe Venstre ikke kan være bekjent av, og som medfører store ekstra utslipp og kostnader på sikt. Miljøet blir taperen, sier Bellonas.

• Vern av Lofoten, Vesterålen og Senja må ikke bety full gass i Barentshavet. Oljeutvinning i Arktis er svært kontroversielt. Økt aktivitet i Barentshavet må utfordres av den nye klimaministeren.

Det er uhørt og et svart taktskifte om de øker trykket mot Barentshavet som kompensasjon for at havområdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja vernes. Det er en skandale om et parti som kaller seg grønt tillater boring i så sårbare områder.

• Lage en nasjonal handlingsplan for å elektrifisere ikke bare biler, men også anleggsplasser og skip i kysttrafikk innen 2030.

Både anleggsmaskiner og skip bidrar med store CO2-utslipp. Disse må over på el om vi skal kutte utslippene og nå klimamålene, sier rådgiver for energi og transport i Bellona.