USA krever nå at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet og bærer mer av NATO-kostnadene. Denne meldingen har Norge forstått. Forsvarsbevilgningene er økt betraktelig de siste årene, og Norge ligger på andre plass i forsvarsutgifter pr innbygger i NATO-landene. Hele 27 % av Norges forsvarsbudsjett går til investeringer i nytt materiell.

Norge har siden 2. verdenskrig ikke tatt sjansen på å stå alene. Bærebjelken i norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk er NATO-alliansen og det transatlantiske samarbeidet. Norge er et lite land i en fredelig del av verden omgitt av stormakter. Under den kalde krigen viste NATO stor interesse for Norge. Da jernteppet falt, falt også NATOs interesse for Norge. Det utfordret Norges sikkerhet.

Erna Solbergs besøk i USA bekrefter at Norge har lykkes med å opprettholde USA som Norges sikkerhetsgarantist. Og det har Norge jobbet hardt for. Norge har også arbeidet målrettet for at NATO skal prioritere alliansens kjerneoppgave, nemlig forsvaret av Europa. Samtidig har Norge støttet omleggingen av NATO i retning av internasjonale operasjoner utenfor NATOs eget område. Norge har stått skulder mot skulder med USA i kampen mot terror. Slik har vi sikret at USA står skulder mot skulder med Norge om situasjonen skulle kreve det.

Norge og USA lever i et gjensidig avhengig sikkerhetspolitisk forhold. God etterretning, kontroll og varsling i nordområdene er avgjørende for Norges sikkerhet. Norge er også en viktig lytte- og varslingspost for amerikanske myndigheter.

Regjeringen vil videreføre det tette forholdet til USA. Det er derfor avgjørende at USAs engasjement i Europa opprettholdes. Sikkerhetssituasjonen i havområdene er av vital betydning for Norge. Tap av sjøkontroll kan få konsekvenser for forsyningslinjene over Atlanteren og øke rekkevidden av russiske langtrekkende presisjonsmissiler. Det berører hele Europa og USAs sikkerhet. Norges evne til kontroll, varsling og etterretning av er avgjørende for alle NATO-lands sikkerhet. Norge er NATO i nord.