– Den siste tiden har vi vært vitne til at SI fragmenteres og demonteres bit for bit stikk i strid med føringene fra regjeringen i 2014, dette som lå til grunn for innlemmingen av SI i Skatteetaten (SKE), sier Åsunn Lyngedal (Ap) i ei pressemelding.

Derfor har Lyngedal i dag sendt følgende skriftlig spørsmål til Siv Jensen (Frp):

«Reorganiseringen av Skatteetaten har skapt betydelig usikkerhet om framtiden til Statens Innkrevingssentral i Mo i Rana. Finansministeren forsikret våren 2017 at det ikke forelå planer om å flytte datasenteret til Oslo. Nå viser det seg at datakompetanse og andre funksjoner er relokalisert. Dette skjer på tross av ministerens forsikringer. Vil finansministeren sørge for at denne utviklingen stanses og reverseres slik at vi kan beholde Norges største fagmiljø på innkreving intakt?»

Sentralisering av arbeidsplasser

– Jeg er også gjort kjent med at skriftlige henvendelser til skattedirektøren fra fagforeningene på SI er ikke besvart. Samt at to henvendelser fra ordføreren i Rana kommune til finansministeren heller ikke er besvart. Det minste man må kunne forvente er at skattedirektøren og finansministeren svarer på disse henvendelsene, noe annet virker for meg arrogant, sier Lyngedal videre.

– Så lenge det ikke foreligger noen økonomiske beregninger over kostnader og gevinster ved reorganiseringen er det en åpenbar risiko for at det iverksettes et prosjekt som ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomt.

– I tillegg kommer at denne saken representerer en kraftig sentralisering av statlige arbeidsplasser først og fremst til Oslo-området noe som ikke kan sies å være i samsvar med regjeringserklæringen. Med bakgrunn i dette mener jeg at finansministeren må gripe inn og stanse denne delen av omorganiseringen, avslutter Lyngedal.